A képviselőház költségére utazna egy New York-i „világbéke” konferenciára George Simion

2022. szeptember 12. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Inter-Parliamentary Coalition for Global Ethics (Interparlamentáris koalíció a globális etikáért) nevű szervezet részéről kapott meghívást az Egyesült Államokba George Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt vezetője – közölte a G4media az AUR által hétfőn a parlament elé terjesztett dokumentumra hivatkozva.

A nemzetközi szervezet vezetőségében egyébként ott van Emil Constantinescu volt államfő is. A lap szerint a szeptember 18-i eseményt az Izraeli Örökség Alapítvány szervezi New Yorkban. A világszervezet azt vallja magáról, hogy „azért jött létre, hogy megteremtse a globális békét és megbékélést a konfliktusok minden területén, minden társadalomban és nemzetben, az ENSZ kultúráról és békéről szóló határozatai végrehajtásának előmozdításával”.

A mostani találkozó kiemelt vendége Mike Pompeo lesz, a Trump adminisztráció volt amerikai külügyminisztere.

Az AUR arra kéri a parlament vezetését, hogy állja a New York-i utazása költségeit.

Simion meghívása az eseményre már csak azért is érdekes, mert mint G4media is emlékeztetett, az AUR vezetői a párt létrejötte óta több szélsőséges és antiszemita gesztust és nyilatkozatot is tettek. Többek között például:

  • Egy AUR szervezte tüntetésen hívei George Simion vezetésével megrohamozták a parlament épületét. Közben az amerikai nagykövetség és a japán nagykövetség autói is megsérültek.
  • Az AUR tiszteletbeli elnökévé nevezte ki Călin Georgescut, aki a politikai gyilkosságokat elkövető Corneliu Zelea Codreanu valamint Ion Antonescu deklarált csodálója, aki a romániai holokauszt során hozzájárult a 280-380.000 zsidó és 11.000 roma halálához.
  • Sajtóközleményükben azt írták, a holokauszt történetének oktatása és a szexuális nevelés olyan mellékes témák, amelyeknek a tantárggyá nyilvánítása aláaknázza a romániai oktatás minőségét.
  • A március 8-i szenátusi ülésen Sorin Lavric, az AUR szenátora antiszemita kijelentéseket tett, utalva arra az összeesküvés-elméletre, hogy a zsidók kezdeményezték és támogatták a kommunista rendszer kiépülését Romániában.

Frissítve: A G4media birtokába jutott levél szerint az Interparlamentáris koalíció a globális etikáért visszavonta a korábbi meghívást, azzal az indoklással, hogy nem kapott időben visszaigazolást George Simion részéről. Így az izraeli alapítvány által Mike Pompeoval szervezett találkozó elmarad, de mint írják, egy későbbi időpontban még megtarthatják, ha minden félnek megfelel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!