Meglepődtünk: a katona-miniszterelnök több nőt szeretne látni a romániai politikában

2022. szeptember 10. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Több nőt szeretne látni a romániai politikában Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, aki ebbéli kívánságának egy Facebook-bejegyzésben adott hangot. Ciucă szösszenete arról szól, hogy támogatja a nemi alapú kvótákat a politikában. Az orosz-ukrán háború, energiaválság és III. Károly királlyá kikiáltása mellett a koalíciós kormány vezetője elérkezettnek látta az időt, hogy a női kvóta melletti kiállását tisztázza.

Az Agerpres által is idézett bejegyzésben a miniszterelnök onnan indít, hogy 'Romániában az ország lakosságának több mint 50%-a nő, a parlamentben viszont csak 20%-os arányban vannak jelen. Támogatom a nemi alapú kvótákat a politikában, és már nem egyszer vállaltam nyilvánosan, hogy több nő jelenlétét szorgalmazom a helyi és parlamenti jelöltlistákon' – írta.

Úgy vélekedett, a meritokrácia és a nemi alapú kvótarendszer nem zárja ki egymást, és a kvótarendszer jó megoldás 'a tisztelet és a nemek közötti egyenlőség előmozdítására a román politikában'.

Ciucă problémásnak tartja, hogy a vezető közéleti szereplők között nagyon kevés a nő, a kormányban például mindössze egyetlen „hölgy” van. Ezt a politikai pártoknak is fel kell ismerniük, és párbeszéddel, meggyőződéssel, részvállalással kell javítaniuk a helyzeten – írta a miniszterelnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!