Hatástalanítani akarták, végül nekiütközött egy aknának a haditengerészet hajója a Fekete-tengeren

2022. szeptember 09. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Aknának ütközött, a robbanás következtében pedig megsérült a Locotenent Dimitrie Nicolescu nevű aknászhajó csütörtökön késő este a Fekete-tengeren – írja az MTI a román haditengerészet közleménye alapján.

Ebből kiderült, hogy az aknászhajót épp azért vezényelték a tengerre, mert az egyik olaj- és gázszondákat kiszolgáló hajó aknát észlelt a konstancai kikötőtől 45 kilométerre, észak-keleti irányba.

Az aknászhajó csütörtökön késő délután találta meg a gyanús szerkezetet, de az időjárás nagyon kedvezőtlen volt, a kétméteres hullámok miatt nem tudták a begyűjtésre kiképzett búvárokat kiküldeni, hogy beazonosítsák és hatástalanítsák az aknát. Bár sötétedés után megtették az előírt óvintézkedéseket, a viharban sodródó akna végül a hajó hátsó részének csapódott, felrobbant és kisebb léket ütött a merülési szint közvetlen közelében – olvasható a haditengerészet közleményében ahol kiemelték: senki nem sérült meg és nincsenek életveszélyben, a hajó nem süllyedt el.

A haditengerészet parancsnoksága végül egy másik hajót is kiküldött a helyszínre, hogy segítséget nyújtsanak és bevontassák a sérült aknászhajót.

A közlemény azt is felidézi, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete, február 24-e óta ez volt a harmadik küldetés, amikor sodrodó akna hatástalanításához riasztottak román aknászhajót. Az első aknát március végén észlelték a Midia-foktól 75 kilométernyire, a másodikat pedig a turisztikai szezon közepén, július végén, alig 3 kilométerre Eforie partjaitól, mindkettőt sikeresen megsemmisítették.

A román haditengerészet szerint a háború kezdete óta 28 tengeri aknát robbantottak fel a Fekete-tenger nyugati térségében: három ilyen műveletet Törökország, kettőt Románia, egyet Bulgária és 22-t Ukrajna hajtott végre.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) március 19-én jelentette be, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több, mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, és fenyegetést jelent a fekete-tengeri hajózásra.

Az Adevărul című lap által március végén megszólaltatott román katonai szakértők kizártnak nevezték, hogy vihar letéphette volna a horgonyokról az ukrán kikötőket védő tengeri aknákat. Feltételezésük szerint két – a térségben észlelt – orosz kotróhajó szedte fel, és hagyta sodródni a tengeri aknákat, amikor biztonságos útvonalat próbált felszabadítani egy esetleges partraszálláshoz az orosz hadihajók számára.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!