Iliescu túlélte II. Erzsébetet is és meg is emlékezett róla

2022. szeptember 9. – 17:31

frissítve

Iliescu túlélte II. Erzsébetet is és meg is emlékezett róla
Iliescu és II. Erzsébet 2004-es magántalálkozója – Fotó: John Stillwell / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A számtalan jelenlegi államfő, politikus, celeb mellett Ion Iliescu egykori államelnök is megemlékezett a blogján II. Erzsébet királynő haláláról. Iliescu – aki már az „A murit Ion Iliescu?” (Meghalt már Ion Iliescu?), az életkorával való élcelődés céljából létrehozott oldalt is túlélte –, úgy jellemezte a királynő halálát, mint ami „egy történelmi korszak végét jelenti”.

A volt elnök, akinek ismét sikerült túlélnie egy másik ország államfőjét, azt írta, lehetősége volt találkozni és beszélgetni a királynővel a protokolláris körökön túl is, és erős személyiségnek tartotta, aki érdekelődött a közéletet meghatározó kérdések iránt, és még humorérzéke is volt.

„És egy pillanatra sem feledkezett meg annak az országnak az érdekeiről, amelynek az államfője volt! Erős emlékeim vannak a 2004-es találkozóról, amikor az Egyesült Királyságban tett magánlátogatásom során a királynő egy magánebédet adott, amelyen részt vett Alina Cojocaru, a mi nagyszerű balerinánk is. A Nyugatnak és a demokráciának, mint politikai rendszernek egy kényes pillanatában Nagy-Britannia elveszített egy vezetőt, és a nemzeti szolidaritás egy kötelékét, míg Románia elvesztett egy barátot és egy támpontot” – írta a 92 éves egykori politikus.

Augusztusban volt hír, hogy újraindul a legfelsőbb bíróságon az 1989-es forradalom pere, amelyben Ion Iliescu volt államfőt emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. De az ő nevéhez fűződnek az 1990-es években lezajlott véres bányászjárások is így nem csoda, hogy sokak számára nem egy kedvelt politikus. Iliescu kétszer is volt államfő, először 1990-1996 között, majd 2000-ben ismét megválasztották egy újabb négyéves mandátumra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!