Iliescu túlélte II. Erzsébetet is és meg is emlékezett róla

2022. szeptember 9. – 17:31

frissítve

Iliescu túlélte II. Erzsébetet is és meg is emlékezett róla
Iliescu és II. Erzsébet 2004-es magántalálkozója – Fotó: John Stillwell / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A számtalan jelenlegi államfő, politikus, celeb mellett Ion Iliescu egykori államelnök is megemlékezett a blogján II. Erzsébet királynő haláláról. Iliescu – aki már az „A murit Ion Iliescu?” (Meghalt már Ion Iliescu?), az életkorával való élcelődés céljából létrehozott oldalt is túlélte –, úgy jellemezte a királynő halálát, mint ami „egy történelmi korszak végét jelenti”.

A volt elnök, akinek ismét sikerült túlélnie egy másik ország államfőjét, azt írta, lehetősége volt találkozni és beszélgetni a királynővel a protokolláris körökön túl is, és erős személyiségnek tartotta, aki érdekelődött a közéletet meghatározó kérdések iránt, és még humorérzéke is volt.

„És egy pillanatra sem feledkezett meg annak az országnak az érdekeiről, amelynek az államfője volt! Erős emlékeim vannak a 2004-es találkozóról, amikor az Egyesült Királyságban tett magánlátogatásom során a királynő egy magánebédet adott, amelyen részt vett Alina Cojocaru, a mi nagyszerű balerinánk is. A Nyugatnak és a demokráciának, mint politikai rendszernek egy kényes pillanatában Nagy-Britannia elveszített egy vezetőt, és a nemzeti szolidaritás egy kötelékét, míg Románia elvesztett egy barátot és egy támpontot” – írta a 92 éves egykori politikus.

Augusztusban volt hír, hogy újraindul a legfelsőbb bíróságon az 1989-es forradalom pere, amelyben Ion Iliescu volt államfőt emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. De az ő nevéhez fűződnek az 1990-es években lezajlott véres bányászjárások is így nem csoda, hogy sokak számára nem egy kedvelt politikus. Iliescu kétszer is volt államfő, először 1990-1996 között, majd 2000-ben ismét megválasztották egy újabb négyéves mandátumra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!