Újraindul a legfelsőbb bíróságon az 1989-es forradalom pere

2022. augusztus 3. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újraindul a legfelsőbb bíróságon az 1989-es forradalom pere, amelyben Ion Iliescu volt államfőt is emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Gabriela Scutea legfőbb ügyész, akit az Agerpres idéz.

A katonai ügyészek 2019 áprilisában küldték el a legfelsőbb bíróságnak a vádiratot, a per azonban elakadt az előzetes szakaszban, amelyben felek kérelmeit és kifogásait, illetve a bizonyítékok törvényességét vizsgálják meg. A legfelsőbb bíróság végül 2021 novemberében több hiányosságra hivatkozva visszautalta a katonai ügyészségnek a vádiratot.

Az ügy előzményei:

A büntetőper előzetes bírósági eljárása keretében 2021. május 21-én döntött úgy az egyik bíró, hogy a vádiratban talált rendellenességek miatt visszautalják a dossziét a katonai ügyészségnek. Az elsőfokú határozat ellen mind a katonai ügyészek, mind a sértett felek fellebbezést nyújtottak be, egy másik bírói testület azonban elutasította fellebbezésüket. Ez azt jelenti, hogy az ügy visszakerül az ügyészségre.

2020 októberében a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét, felszólítva a vádhatóságot, hogy öt napon belül orvosolja a vádirat rendellenességeit és közölje, fenntartja-e még a vádat, vagy kéri az ügy visszautalását. Akkor kizárták a bizonyítékok közül – többek között – Gelu Voican Voiculescunak és Ion Iliescunak a szenátusi bizottság előtt tett nyilatkozatait, a bizottság által a '89 decemberében történt eseményekről készített jelentést és az ennek alapjául szolgáló dokumentumokat, valamint többtucatnyi sértett fél nyilatkozatát.

A katonai ügyészek 2019 áprilisában küldték el a legfelsőbb bíróságnak az 1989-es forradalom ügyének vádiratát.

Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat. Iliescu a per egyik tárgyalásán sem jelent meg.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után, 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek – áll a vádiratban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!