Mostantól PSD-s és PNL-s alpolgármesterei vannak Szatmárnémetinek

2022. szeptember 08. – 14:52

frissítve

Mostantól PSD-s és PNL-s alpolgármesterei vannak Szatmárnémetinek
Balról jobbra: Kereskényi Gábor polgármester (RMDSZ), Cristina Ilieş alpolgármester (PSD) és Adelin Ghiarfaş alpolgármester (PNL) – Fotó: Cristina Ilieş Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli tanácsülést tartottak szerdán Szatmárnémetiben, hogy új alpolgármestert válasszanak a tisztségét megtartó Adelin Ghiarfaş (PNL) mellé, aki a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli problémák ellenére sem követte szomszédos alpolgármesteri kabinetbeli párttársát, Gheorghe Stant. A helyi tanács többsége (16-an mellette, 5-en ellene szavaztak) a szociáldemokrata párt színeiből (PSD) érkező Cristina Ilieş-t választotta meg – tudósított a fejleményekről a Szatmári Friss Újság.

Mint korábban beszámoltunk róla, augusztus 16-án egy sajtótájékoztatón jelentette be a PNL és RMDSZ közötti együttműködés felbontását Adrian Cozma, a PNL Szatmár megyei szervezetének elnöke, ennek következtében – az akkori bejelentés szerint – lemondtak a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet addig a PNL politikusai töltöttek be. Döntésüket Cozma azzal indokolta, hogy az RMDSZ egyeduralomra tör és nem viselkedik tisztességes partnerként. Itt kifejtette, hogy nem hajlandóak asszisztálni azokhoz a visszaélésekhez és törvénytelenségekhez, melyeket a szövetség politikusai elkövetnek, elsősorban a szatmárnémeti városi önkormányzat szintjén. Itt fel is sorolt néhány ügyet: a szerződések be nem tartását, a román tannyelvű iskolák hátrányos megkülönböztetését, a városi hulladékszállítás ügyét, amely évek óta nem oldódik meg, illetve egy főtéri mélygarázs építésének kérdését, melyben szerinte egy, a magyar kormányhoz közeli cég is érintett.

A satumareonline.ro szerint várható volt, hogy a PSD két önkormányzati képviselője, Dorel Coica és Ciprian Crăciun nem vállalja az alpolgármesteri posztot, így a PSD számára az egyetlen megoldás az volt, hogy a néhai Călin Durla helyett bekerülő Cristina Ilieş-t nevesítsék a megüresedett alpolgármesteri posztra.

Ilieş már tinédzser kora óta aktív szerepet töltött be a szatmári PSD-ben, a megválasztása előtt Szatmár megye számára fontos európai projekteknél működött együtt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!