Mostantól PSD-s és PNL-s alpolgármesterei vannak Szatmárnémetinek

2022. szeptember 8. – 15:52

frissítve

Mostantól PSD-s és PNL-s alpolgármesterei vannak Szatmárnémetinek
Balról jobbra: Kereskényi Gábor polgármester (RMDSZ), Cristina Ilieş alpolgármester (PSD) és Adelin Ghiarfaş alpolgármester (PNL) – Fotó: Cristina Ilieş Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli tanácsülést tartottak szerdán Szatmárnémetiben, hogy új alpolgármestert válasszanak a tisztségét megtartó Adelin Ghiarfaş (PNL) mellé, aki a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli problémák ellenére sem követte szomszédos alpolgármesteri kabinetbeli párttársát, Gheorghe Stant. A helyi tanács többsége (16-an mellette, 5-en ellene szavaztak) a szociáldemokrata párt színeiből (PSD) érkező Cristina Ilieş-t választotta meg – tudósított a fejleményekről a Szatmári Friss Újság.

Mint korábban beszámoltunk róla, augusztus 16-án egy sajtótájékoztatón jelentette be a PNL és RMDSZ közötti együttműködés felbontását Adrian Cozma, a PNL Szatmár megyei szervezetének elnöke, ennek következtében – az akkori bejelentés szerint – lemondtak a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet addig a PNL politikusai töltöttek be. Döntésüket Cozma azzal indokolta, hogy az RMDSZ egyeduralomra tör és nem viselkedik tisztességes partnerként. Itt kifejtette, hogy nem hajlandóak asszisztálni azokhoz a visszaélésekhez és törvénytelenségekhez, melyeket a szövetség politikusai elkövetnek, elsősorban a szatmárnémeti városi önkormányzat szintjén. Itt fel is sorolt néhány ügyet: a szerződések be nem tartását, a román tannyelvű iskolák hátrányos megkülönböztetését, a városi hulladékszállítás ügyét, amely évek óta nem oldódik meg, illetve egy főtéri mélygarázs építésének kérdését, melyben szerinte egy, a magyar kormányhoz közeli cég is érintett.

A satumareonline.ro szerint várható volt, hogy a PSD két önkormányzati képviselője, Dorel Coica és Ciprian Crăciun nem vállalja az alpolgármesteri posztot, így a PSD számára az egyetlen megoldás az volt, hogy a néhai Călin Durla helyett bekerülő Cristina Ilieş-t nevesítsék a megüresedett alpolgármesteri posztra.

Ilieş már tinédzser kora óta aktív szerepet töltött be a szatmári PSD-ben, a megválasztása előtt Szatmár megye számára fontos európai projekteknél működött együtt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!