Megszólalt az Elie Wiesel Intézet is a Dúró Dóra parlamenti irodájában avatott Horthy-szobor kapcsán

2022. szeptember 2. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aggodalmát fejezte ki az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet a Horthy-szobor kapcsán, amelyet nemrég Dúró Dórának, a magyar országgyűlés alelnökének parlamenti irodájában avattak.

Az intézet Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a budapesti politikusok, különböző kontextusokban, de rendre azt próbálják közvetíteni a közvélemény felé, hogy az 1940-es évek szélsőjobboldali eszméi és értékei ma is aktuálisak. „Nemrég a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elutasította a fajkeveredést. Most annak a Horthynak a mellszobrát helyezik el a magyar országgyűlésben, akinek a vezetése alatt az antiszemitizmus állampolitika volt és az észak-erdélyi zsidókat Auschwitzba deportálták. Mi jön még? Ki jön még?” – írták.

A Mi Hazánk kezdeményezésére állított szobor kapcsán az Országgyűlés Hivatala a 168 órának azt mondta, hogy nincs semmilyen belső szabály arra nézve, hogy a képviselők milyen szobrokat helyeznek el az irodájukban, ez az alelnök döntése.

Novák Előd, a Mi Hazánk frakcióvezető-helyettese egyébként a szoboravató előtti sajtótájékoztatón közölte, hogy a párt célja, hogy az Országház Kupolatermében is megemlékezzenek Horthy Miklósról egy márványlappal, de Kövér László házelnök nem válaszolt a kezdeményezésükre.

Az Elie Wiesel Intézet egy korábbi, augusztusi bejegyzésében már aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a romániai kormánykoalíció egyik pártjának élén – egyértelműen utalva ezzel az RMDSZ-re – „megsokasodtak az Orbán Viktor tusnádfürdői, rasszista véleményét” felmentő üzenetek. Mint Zakariás Zoltán RMDSZ-es képviselő nyilatkozatát is idézve fogalmaztak: az európaitól eltérő kultúrával való keveredés elutasítása 2022-ben a más kontinensről származók nyílt elutasítását jelenti. Az intézet szerint pedig a hasonló üzenetek a demokráciát veszélyeztetik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!