Megszólalt az Elie Wiesel Intézet is a Dúró Dóra parlamenti irodájában avatott Horthy-szobor kapcsán

2022. szeptember 2. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aggodalmát fejezte ki az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet a Horthy-szobor kapcsán, amelyet nemrég Dúró Dórának, a magyar országgyűlés alelnökének parlamenti irodájában avattak.

Az intézet Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a budapesti politikusok, különböző kontextusokban, de rendre azt próbálják közvetíteni a közvélemény felé, hogy az 1940-es évek szélsőjobboldali eszméi és értékei ma is aktuálisak. „Nemrég a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elutasította a fajkeveredést. Most annak a Horthynak a mellszobrát helyezik el a magyar országgyűlésben, akinek a vezetése alatt az antiszemitizmus állampolitika volt és az észak-erdélyi zsidókat Auschwitzba deportálták. Mi jön még? Ki jön még?” – írták.

A Mi Hazánk kezdeményezésére állított szobor kapcsán az Országgyűlés Hivatala a 168 órának azt mondta, hogy nincs semmilyen belső szabály arra nézve, hogy a képviselők milyen szobrokat helyeznek el az irodájukban, ez az alelnök döntése.

Novák Előd, a Mi Hazánk frakcióvezető-helyettese egyébként a szoboravató előtti sajtótájékoztatón közölte, hogy a párt célja, hogy az Országház Kupolatermében is megemlékezzenek Horthy Miklósról egy márványlappal, de Kövér László házelnök nem válaszolt a kezdeményezésükre.

Az Elie Wiesel Intézet egy korábbi, augusztusi bejegyzésében már aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a romániai kormánykoalíció egyik pártjának élén – egyértelműen utalva ezzel az RMDSZ-re – „megsokasodtak az Orbán Viktor tusnádfürdői, rasszista véleményét” felmentő üzenetek. Mint Zakariás Zoltán RMDSZ-es képviselő nyilatkozatát is idézve fogalmaztak: az európaitól eltérő kultúrával való keveredés elutasítása 2022-ben a más kontinensről származók nyílt elutasítását jelenti. Az intézet szerint pedig a hasonló üzenetek a demokráciát veszélyeztetik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!