Dúró Dóra parlamenti irodájában avatott Horthy-szobrot a Mi Hazánk

2022. augusztus 30. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szobrot állított a Mi Hazánk Horthy Miklós egykori kormányzónak kedden Dúró Dórának, az Országgyűlés alelnökének parlamenti irodájában, számolt be az MTI. A párt egy határozati javaslatot is beterjesztett a Ház elé annak érdekében, hogy az Észak-Erdély visszacsatolásáról szóló második bécsi döntés évfordulója legyen a Hazatérés napja.

A szoboravatáson Dúró Dóra az elmúlt harminc év egyik legnagyobb emlékezetpolitikai mulasztásának nevezte, hogy Horthy Miklós kormányzó államférfiúi munkásságát nem kezeli méltó módon a magyar állam.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és parlamenti frakcióvezetője kijelentette: a magyarságnak szerinte meg kell erősödnie lelkileg, ha szeretne hasonló időszakot elérni, mint Horthy Miklós ideje alatt, amikor „világháború, a gyalázatos tanácsköztársaság és országcsonkítás után volt Magyarország”, mégis fejlődő pályára állt.

Azt mondta: ehhez rendbe kell tenni a múltat. Szerinte a bécsi döntésekkel a nagyvilág valamennyire igyekezett orvosolni a trianoni békediktátum miatt kialakult sebeket, szégyennek nevezte, hogy az elmúlt tizenkét évben „a magát nemzetinek valló Orbán-kormány” egyetlen nemzetközi fórumon sem hozta fel, hogy a legitim döntésekkel visszakerült területeket később mégis elcsatolták.

Novák Előd, a párt frakcióvezető-helyettese az eseményt megelőző sajtótájékoztatón közölte: céljuk, hogy az Országház Kupolatermében a nemzet nagyjainak szobra mellett az utolsó kormányzó is helyet kapjon. Egy márványlapot szeretnének felállítani – közölte –, ám kezdeményezésükre Kövér László házelnök nem válaszolt, a szoboravatásról szóló keddi sajtótájékoztatójukat pedig a házelnök „kitiltotta” a Kék Társalgóból, vagyis a Szent Korona melletti helyiségből.

Korábban a magyar szélsőjobboldal több Horthy-szobrot is állított az ország különböző pontjain, a 2010 óta jobbra tolódó Fidesz azonban egészen eddig következetesen elzárkózott ezek támogatásától.

Frissítés: a 168 óra megkérdezte az Országgyűlés Hivatalát, mit gondolnak az akcióról. „Az alelnök döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját, ezt a döntést az Országgyűlés Hivatalának nem áll módjában korlátozni” – válaszolták érdeklődésükre. Mint kiderült: nincs semmilyen belső szabály arra nézve, hogy a képviselők milyen szobrokat helyeznek el az irodájukban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!