Újraindul a héten a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megalapítási folyamata

2022. augusztus 23. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi önkormányzati testület a héten újraindítja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásának jogi folyamatát – közölte keddi számában a Krónika napilap.

Frunda Csenge, az RMDSZ helyi tanácsosi frakciójának vezetője a lapnak elmondta: az önkormányzatnak – a törvény értelmében – augusztus végéig kell szándéknyilatkozatot elfogadnia az iskolaalapításról ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévben újra önálló tanintézetként működhessen a katolikus gimnázium. A szeptemberben kezdődő 2022-2023-as tanévben az iskola a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működhet. Amint a frakcióvezető hozzátette: a nyári vakáció alatt az iskolaépület tulajdonosa, az Erdélyi Római Katolikus Státus és a katolikus iskola diákjainak szülei is kezdeményezték a magyar tannyelvű római katolikus felekezeti iskola újraalapítását. Ez alapján született meg a határozattervezet, amelyről csütörtökön szavaznak a városi tanácsosok.

A legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!