Szombat este magyar színekben világítják meg a brassói feliratot

2022. augusztus 20. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország augusztus 20.-i államalapítási ünnepe alkalmából szombat este piros, fehér, zöld, azaz magyar színekkel fogják megvilágítani a Brassói feliratot a Cenken, illetve a Brassói Városháza épületét – jelentette be a brassói önkormányzat Facebook-oldalán.

A bejegyzés alatti hozzászólások szerint nem mindenki örült a városháza döntésének, amellyel a város legnagyobb, 16 ezer fős magyar kisebbségét is megtisztelte ezzel.

„Kíváncsi vagyok, hogy December 1-jén megvilágítanak-e egy épületet a román zászló színeiben” – írta az egyik hozzászóló. Egy másik meg egyenesen Magyarországra küldte volna azokat, akiknek fontos a magyar állam zászlaja, de olyan is akadt, aki annak örült, hogy az „olasz” zászló színei jelentek meg Brassó fölött. Szerencsére bőven akadtak ennél pozitívabb, és nem nacionalista hozzászólók is, akik a román etnikumból is helyeselték a döntést, tiszteletet kérve az ok nélkül „dühöngőktől”, és közös koccintásra invitálva a magyarokat.

Brassó kapcsán érdekes adalék lehet, hogy a 2020-as önkormányzati választások alatt Coliban Allen, az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) részéről szerzett polgármesteri mandátumot. Az RMDSZ viszont csak a szavazatok 2,4 százalékát szerezte meg, így nem jutott be a helyi önkormányzatba. Emiatt az RMDSZ központi szervezete a brassói szervezetben elnök cserét rendelt el.

A Brassói Magyar Napok egyébként szeptember 12-én veszi kezdetét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!