Szombat este magyar színekben világítják meg a brassói feliratot

2022. augusztus 20. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország augusztus 20.-i államalapítási ünnepe alkalmából szombat este piros, fehér, zöld, azaz magyar színekkel fogják megvilágítani a Brassói feliratot a Cenken, illetve a Brassói Városháza épületét – jelentette be a brassói önkormányzat Facebook-oldalán.

A bejegyzés alatti hozzászólások szerint nem mindenki örült a városháza döntésének, amellyel a város legnagyobb, 16 ezer fős magyar kisebbségét is megtisztelte ezzel.

„Kíváncsi vagyok, hogy December 1-jén megvilágítanak-e egy épületet a román zászló színeiben” – írta az egyik hozzászóló. Egy másik meg egyenesen Magyarországra küldte volna azokat, akiknek fontos a magyar állam zászlaja, de olyan is akadt, aki annak örült, hogy az „olasz” zászló színei jelentek meg Brassó fölött. Szerencsére bőven akadtak ennél pozitívabb, és nem nacionalista hozzászólók is, akik a román etnikumból is helyeselték a döntést, tiszteletet kérve az ok nélkül „dühöngőktől”, és közös koccintásra invitálva a magyarokat.

Brassó kapcsán érdekes adalék lehet, hogy a 2020-as önkormányzati választások alatt Coliban Allen, az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) részéről szerzett polgármesteri mandátumot. Az RMDSZ viszont csak a szavazatok 2,4 százalékát szerezte meg, így nem jutott be a helyi önkormányzatba. Emiatt az RMDSZ központi szervezete a brassói szervezetben elnök cserét rendelt el.

A Brassói Magyar Napok egyébként szeptember 12-én veszi kezdetét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!