Kinek a pap, kinek a papné: többségében marad a kánikula, de több megye viharriasztás és árvízkészültség alatt áll

2022. augusztus 20. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton elsőfokú kánikulariasztás van érvényben a fővárosban és az ország 25 megyéjében, ugyanakkor 21 megye fokozott légköri instabilitás miatt kiadott riasztás alatt áll hétfő reggelig – tájékoztatta az Agerprest az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A szombati nap folyamán a nyugati és déli régiókban, Erdély nyugati részében, Máramarosban, Moldva déli részében és Dobrudzsában kánikulára kell számítani, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok körül alakulnak, és az éjszakai levegő sem hűl le 18-21 fok alá.

A következő megyékben érvényes a riasztás: Fehér, Argeş, Bihar, Brăila, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Máramaros, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, illetve Bukarest.

A meteorológusok szerint ugyanakkor szombat déltől hétfő 10 óráig elsőfokú riasztás lesz érvényben fokozott légköri instabilitás és bő cspadék miatt az ország 21 megyéjében. Először a Bánságban, Olteniában és a hegyvidéken jelentkeznek ezek a jelenségek, majd kiterjednek az ország teljes nyugati felére. Heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40, helyenként az 50-70 litert négyzetméterenként.

A következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Olt, Szeben, Szilágy, Szatmár, Temes, Teleorman és Vâlcea.

Elsőfokú árvízkészültség hétfő délutánig több erdélyi folyószakaszon

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el szombaton az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére – írja az Agerpres.

A hidrológusok szerint szombat déltől hétfő délután 4 óráig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Maros (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye).

Az előrejelzések szerint árvizek alakulhatnak ki továbbá az Ó-Béga, Béga (Temes és Arad megye), a Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), a Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes megye), a Karas, a Néra (Krassó-Szörény megye), a Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), a Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), az Olt (Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj és Olt megye) és a Duna (Krassó-Szörény, Mehedinţi és Dolj megye) vízgyűjtő medencéjében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!