Idén tízszer annyi területen pusztított tűz Romániában

2022. augusztus 20. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén összesen mintegy 150 ezer hektárnyi területen pusztított tűz Romániában, ami tízszerese a 2006 és 2021 közötti évek átlagának – hívja fel az Agerpres figyelmét a Környezetvédelmi Őrség volt vezetője, Octavian Berceanu az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adataira hivatkozva.Berceanu egy pénteki Facebook-bejegyzésben hangsúlyozza, a tüzekből származó hamu erdősávok hiányában a városok lakóit is veszélyezteti. „A hamu a nagyvárosok tömbház- és betonerdeiben rakódik le, és semmi nem tudja lemosni a járdákról és a tömbházak vagy házak tetejéről. Még az eső sem” – nyomatékosította.

A politikus rámutatott, „volt még meleg más években is”, a tarlótüzek száma tekintetében azonban idén minden korábbi rekord megdőlt Romániában, és „óriási politikai nyomás nehezedik az állami intézményekre, hogy ezeknek a tűzgyújtásoknak az elkövetői maradjanak névtelenek”. Berceanu szerint a polgármesterek politikai érdekek miatt nem hajlandók kiadni a hatóságoknak azoknak a területtulajdonosoknak az adatait, akiknek a földjein felgyújtották a száraz növényzetet. „A román rendőrséget és más intézményeket pedig arra utasítják, hogy maradjanak csendben, és ne háborgassák a választók nyugalmát bírságokkal és bűnvádi dossziékkal” – fogalmazott.

Az EFFIS adatai szerint idén 149.172 hektárnyi területet érintett tűz Romániában, míg 2006 és 2021 között az éves átlag 14.313 hektár volt. Idén 715 tűzesetet jelentettek, szemben a korábbi 49-es sokéves átlaggal.

Idén a legtöbb tűzeset (egy hét alatt 266) március végén volt, és több mint 61.000 hektárnyi területet érintett. Április második felétől meredeken csökkenni kezdett a tűzesetek száma, majdnem elérve a heti nullát. Júliusban és áprilisban is számos tűzeset történt, a legnagyobb szám heti öt volt, ami jelentősen meghaladta az előző évek átlagát (0,69).

Az ország területének 0,63 százalékán pusztított tűz idén, és ezzel az aránnyal Románia európai viszonylatban a második helyen áll, Portugália után (0,95 százalék). A harmadik helyet Spanyolország és Horvátország foglalja el 0,56 százalékkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!