Hétfőtől ismét ingyenes méhnyakrák szűrésre kerül sor Háromszék több településén

2022. augusztus 20. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől péntekig ismét Kovászna megyében tartózkodik a méhnyakrákszűrést végző mobil nőgyógyászati karaván – jelentette be Dr. Finta Hajnal háromszéki koordinátor Facebook oldalán.

A koordinátor elmondása szerint Ozsdolán, Bükszádon, Mikóújfaluban, Bölönben, Bodzafordulón és Dobollón kerül majd sor a 24-64 év közötti nők számára ingyenes Babeş-Papanicolau tesztelésre és HPV (a méhnyakrákért felelős humán papillomavírus) szűrésre, mivel a méhnyakrák megelőzése és időbeni felfedezése életeket menthet.

“Bárki feliratkozhat az ingyenes vizsgálatra a családorvosánál. Kérjük hozzák magukkal a személyi igazolványukat” – mondta az orvos-koordinátor.

A méhnyakrákszűrés céljával elindított mobil nőgyógyászati rendelő augusztus 22-26. közötti programja a következő:

– Ozsdola – 2022.08.22– 10.00 órától (Családorvosi rendelő udvarán);

– Bükszád – 2022.08.23 –10.00 órától (Családorvosi rendelő udvarán);

– Mikóújfalu – 2022.08.23 –16.00 órától (Tornaterem);

– Bölön – 2022.08.24 – 10.00 órától (Családorvosi rendelő udvarán);

– Bodzaforduló– 2022.08.25 – 10.00 órától (Kórház udvarán);

– Dobolló – 2022.08.26 – 10.00 órától (Kultúrotthon udvarán);

A szűrőkaraván alkalmával tájékoztató tevékenység is zajlik, amelynek során felhívják a nők figyelmét a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzésének, a daganatos megbetegedések korai felfedezésének a fontosságára.

“A méhnyakrák nem fáj kezdeti fázisban, másrészt valóban nem feltétlenül kellemes a nőgyógyászati vizsgálat és még van a szégyenérzet is, a három fő ok ami miatt sok nő nem jelentkezik rendszeresen a tesztelésre. Ezen projekt keretén belül, mi, orvosok és szakszemélyzet szeretnénk informálni, tudatosítani a hölgyeket, hogy a szűréssel életek menthetők meg. A szűrővizsgálat (screening) a lakosság egyes kockázati csoportjainak vizsgálatát jelenti, amelynek célja a várhatóan fellépő, de eddig még nem jelentkezett betegség felismerése. Igy megtalálhatjuk azon hölgyeket, akiknek minimális, de akár már komolyabb elváltozások vannak sejtszinten és időben felfedezve célszerű és szakszerű kivizsgálást, majd kezelést ajánlunk. A legjobb és a leghatékonyabb, ha ezt a betegséget is megelőzzük, illetve a kezdődő, tünetmentes állapotában felfedezzük” – mondta Finta Hajnal.

Hozzátette, orvosként arra kéri a nőket, hogy éljenek az ingyenes tesztelés lehetőségével, megelőzve hogy paciensekké váljanak. Azt szeretnék, hogy egészséges nők maradjanak, akik kortól függetlenül vigyáznak saját egészségükre, életükre.

A szűrőtevékenység keretét a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgösségi Kórház Program a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére a Központi Régióban (cod SMIS 138603) elnevezésű projektje adja, amelyet a ,,George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetemmel közösen bonyolít le.

A Központi Régióban 170 200 nő számára végzik el a tesztet a projekt keretében, amelyből legkevesebb 50 százalék a hátrányos helyzetűeket célozza meg, ezáltal is biztosítva a magas szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint az általános érdekeltségű szociális szolgáltatásokat is a megelőző, korai felfedezést célzó programokon keresztül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!