Szerdától visszaigényelhetik a pénzüket azok, akiket megbírságoltak a kitöltetlen digitális beutazási adatlapokért

2022. augusztus 17. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már júliusban kihirdette a törvényt az államfő, de most szerdán jelent meg a Hivatalos Közlönyben az a jogszabály, amely a digitális beutazási adatlap (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kiszabott bírságok visszafizetését rögzíti – közölte az Agerpres.

A rendeletet a fejlesztési minisztérium dolgozta ki. E szerint az adatlap kitöltésének elmulasztásáért megbírságolt állampolgároknak a lakhelyük szerinti polgármesteri hivatal adóosztályán kell kérvényezniük az összeg kifizetését a szerdától számított 90 napon belül. A kéréshez csatolni kell a bírságról szóló jegyzőkönyvet és a kifizetési bizonylatot.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kérést online is be lehet nyújtani e-mailen, vagy a Privát Virtuális Tér elnevezésű platformon keresztül. Az összeget a polgármesteri hivatal adóosztálya a kérés benyújtásától számított legtöbb 45 napon belül utalja az ügyfél folyószámlájára, de felvehető készpénzben is az adóosztály pénztáránál.

Az eset előzménye, hogy 2021. december 20-tól az országba való belépéskor kötelezővé tették a kötelező digitális beutazási űrlap kitöltését annak reményében, hogy a járványhelyzet alakulását könnyebben tudják majd hatósági szinten követni. Az intézkedés végül ellenkező hatást keltett, a káosz fokozódott és a közegészségügyi alkalmazottak még leterheltebbek lettek.

A hatóságok bírságolása miatt perek ezrei indultak országszerte, teljes volt a fejetlenség. Hogy végérvényesen pontot tegyenek a PLF-ek kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságok körül kialakult huzavonának, 2022 júniusában a képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint eltörlik a bírságokat, a kifizetett összegeket pedig visszautalják.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!