Hivatalos: visszafizeti az állam a digitális beutazási adatlap kitöltésének elmulasztásáért korábban kirótt bírságokat

2022. július 22. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette pénteken az államfő a törvényt, amely szerint eltörlik a digitális beutazási adatlapok (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat, a már befizetett összegeket pedig visszaadják a megbírságolt állampolgároknak.

A jogszabály hatályba lépésétől kezdve 15 napon belül a fejlesztési miniszternek rendeletben kell leszögeznie az összegek visszaszolgáltatásának menetrendjét. A bírságot már befizető személyeknek a miniszteri rendelet megjelenésétől számítva 90 nap áll majd rendelkezésükre, hogy az összeg visszafizetését kérjék a lakóhelyül szerinti pénzügyi hatóságtól.

A digitális beutazási adatlapot tavaly decembertől idén márciusig – a veszélyhelyzet feloldásáig – kellett kitölteniük határátlépés előtt a Romániába érkező személyeknek. Az intézkedéssel a koronavírus-járvány terjedését akarták megfékezni a hatóságok.

Az adatlap kitöltésének elmulasztásáért 2000 lejtől 3000 lejig terjedő bírság járt, ezt februárban 500 lejre csökkentették – emlékeztet a Libertatea. A napilap szerint csupán a múlt év december 25-től idén január 31-ig összesen 361 millió lej bírságot szabtak ki ezért a kihágásért a hatóságok.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!