Hivatalos: visszafizeti az állam a digitális beutazási adatlap kitöltésének elmulasztásáért korábban kirótt bírságokat

2022. július 22. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette pénteken az államfő a törvényt, amely szerint eltörlik a digitális beutazási adatlapok (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat, a már befizetett összegeket pedig visszaadják a megbírságolt állampolgároknak.

A jogszabály hatályba lépésétől kezdve 15 napon belül a fejlesztési miniszternek rendeletben kell leszögeznie az összegek visszaszolgáltatásának menetrendjét. A bírságot már befizető személyeknek a miniszteri rendelet megjelenésétől számítva 90 nap áll majd rendelkezésükre, hogy az összeg visszafizetését kérjék a lakóhelyül szerinti pénzügyi hatóságtól.

A digitális beutazási adatlapot tavaly decembertől idén márciusig – a veszélyhelyzet feloldásáig – kellett kitölteniük határátlépés előtt a Romániába érkező személyeknek. Az intézkedéssel a koronavírus-járvány terjedését akarták megfékezni a hatóságok.

Az adatlap kitöltésének elmulasztásáért 2000 lejtől 3000 lejig terjedő bírság járt, ezt februárban 500 lejre csökkentették – emlékeztet a Libertatea. A napilap szerint csupán a múlt év december 25-től idén január 31-ig összesen 361 millió lej bírságot szabtak ki ezért a kihágásért a hatóságok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!