A német kancellár szerint ugyanannyi pénz kellene járjon a női fociválogatottnak, mint a férfi csapatnak

2022. augusztus 15. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Olaf Scholz kancellár szerint a Német Labdarúgó Szövetségnek (DFB) ugyanannyi pénzt kellene fizetnie a női nemzeti együttesnek, mint a férfi válogatottnak.

Az egyenlő bérezést a német vezető azután szorgalmazta, hogy látogatást tett a DFB frankfurti központjában – adta hírül az insidethegames.biz.


Scholz szerint a nemek közötti bérezés egyensúlyának megteremtése a vonzerőt is tovább növelné, s újabb tehetségek áramolhatnának be a női labdarúgásba. Javaslatának elfogadása nyomán a német női és férfi válogatottaknak ugyanannyi pénz járna ugyanazért az eredményért, legyen szó világbajnokságról vagy Európa-bajnokságról.


Németország női csapata júliusban a döntőig verekedte magát az Eb-n, a londoni fináléban azonban alulmaradt a házigazda angolok legjobbjaival szemben. Az ezüstért 30 ezer eurót kapott az együttes, amely az első helyért ennek a duplájához jutott volna. A portál szerint a német férfi válogatottnak ugyanakkor a kontinensbajnoki címért adott esetben 400 ezer euró járna.


Május közepén az Amerikai Labdarúgó Szövetség (USSF) a sportágban egyedülálló, mérföldkőnek számító megállapodást kötött a férfi és a női csapatok fizetéséről: mindkét nemnek azonos összegeket ajánlott fel. A USSF a két nemzeti csapat szakszervezeteivel 2028 decemberéig szóló, egyenlő javadalmazást rögzítő kollektív szerződéseket kötött, véget vetve ezzel az évekig tartó, heves indulatokat kiváltó tárgyalásoknak. Korábban a női válogatott tagjai nemi diszkriminációval vádolták a szervezetet, amiért a férfi válogatott tagjainál rosszabbul keresnek. (MTI)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!