Klaus Iohannis: jövő évtől Románia megnöveli a honvédelemre fordított finanszírozás arányát

2022. augusztus 15. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök a román haditengerészet napján bejelentette, hogy a román hatóságok 2023-tól kezdődően “erőfeszítéseket tesznek annak érdekében”, hogy a honvédelemre szánt költségvetési tételt a GDP 2 %-áról 2,5 %-ra növeljék, írja az elnöki hivatal honlapja, a presidency.ro.

"Országunk továbbra is felelősségteljesen tölti be a regionális stabilitás pillérének szerepét, és továbbra is szilárdan és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az Észak-atlanti Szövetségben vállalt kötelezettségek teljesítése mellett. Ma, jobban, mint az elmúlt évtizedekben bármikor, nagyobb ambíciókra van szükség, többek között a védelem területén is, hogy a mai rendkívül bonyolult környezetben a sokrétű kihívásoknak megfeleljünk. Ezért 2023-tól kezdve külön erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a védelmi célú költségvetési előirányzatot a GDP jelenlegi 2%-áról 2,5%-ra növeljük.

Ezeket a forrásokat a román hadsereg felszerelésének és modernizálásának felgyorsítására fordítjuk, beleértve a haditengerészetet is, valamint a hadseregünk képzési szintjének emelésére fogjuk felhasználni, hogy olyan haderőstruktúrával rendelkezzünk, amely interoperábilis a szövetséges erőkkel és hatékonyabb, képes biztosítani a nemzeti védelmet és hozzájárulni a kollektív védelemhez, NATO-szövetségeseinkkel együtt. Végül, de nem utolsósorban, továbbra is egységesen és összehangoltan fogunk fellépni az Európai Unió keretében az ukrajnai háború sokrétű és mélyreható hatásainak kezelése érdekében, amelyeket mindannyian érzünk a mindennapi életünkben, többek között az energia és a gazdaság területén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!