Felmérés: a diákok több mint háromnegyede gondolja, hogy szükséges a szexuális nevelés tantárgy

2022. augusztus 11. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A World Vision Románia az új közoktatási törvény tervezetével kapcsolatban átfogó közvélemény-kutatást végzett a romániai diákok körében, ahol kiderült: a tanulók nagy érdeklődéssel követik az oktatásügyi minisztérium reformintézkedéseit; többségüknek nem tetszene a módosított érettségi írásbeli; az „Életre nevelés” tantárgy keretében legtöbben a pénzügyi ismereteket választanák. A felmérésben megkérdezett diákok döntő többsége érvelt ugyanakkor amellett, hogy a szexuális nevelés tantárgy kötelező kellene legyen.

A felmérés legfontosabb következtetései:

  • Tízből hatan nem értenek egyet a közös írásbelivel, ahol román nyelvből, matematikából, természettudományokból, történelemből, földrajzból és társadalomtudományokból válogatnák össze a tételt.
  • Tízből heten szeretnék, ha megmaradna kötelező vizsgatárgyként a szaknak megfelelő szaktantárgy.
  • Tízből hat tanuló nem ért egyet azzal, hogy az 5-8. osztály tanulmányi átlaga ne számítson be a felvételijegybe. 35 százalék egyetért ezzel az előírással, 6 százalék nem válaszolt erre a kérdésre.
  • A főgimnáziumok felvételi vizsgájával kapcsolatban a megkérdezettek 44 százaléka úgy gondolja, hogy ez esetben csökkennének a hátrányos helyzetű gyerekek bejutási esélyei, míg 37 százalék szerint a többiekkel egyenlő esélyekkel indulnának.
  • A közoktatásról szóló törvény prioritásait illetően a legtöbben a digitalizációt jelölték meg a legfontosabb tényezőként.
  • A megkérdezettek többsége szerint az „Életre nevelés” nevet viselő tantárgynak elsősorban a pénzügyi oktatásra(72%), az egészségügyi oktatásra (69%), és a személyi fejlődésre (55%) kellene fókuszálnia.
  • A felmérésben részt vevők több mint háromnegyede (77 százalék) azt szeretné, hogy a szexuális nevelés legyen kötelező tantárgy, 18 százalék nem tartja szükségesnek ezt, 5 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A World Vision Románia szerint a diákok 85 százaléka érdeklődik az oktatási törvényekről szóló nyilvános vita iránt, és 79 százalékuk úgy véli, hogy a hatóságok figyelembe veszik a véleményüket e jogszabályok kidolgozásakor.

A szervezet 1000 diákot kérdezett meg, 52 százalékuk vidéki, 19 százalékuk kisvárosi, 29 százalékuk nagyvárosi tanuló.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!