Felmérés: a diákok több mint háromnegyede gondolja, hogy szükséges a szexuális nevelés tantárgy

2022. augusztus 11. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A World Vision Románia az új közoktatási törvény tervezetével kapcsolatban átfogó közvélemény-kutatást végzett a romániai diákok körében, ahol kiderült: a tanulók nagy érdeklődéssel követik az oktatásügyi minisztérium reformintézkedéseit; többségüknek nem tetszene a módosított érettségi írásbeli; az „Életre nevelés” tantárgy keretében legtöbben a pénzügyi ismereteket választanák. A felmérésben megkérdezett diákok döntő többsége érvelt ugyanakkor amellett, hogy a szexuális nevelés tantárgy kötelező kellene legyen.

A felmérés legfontosabb következtetései:

  • Tízből hatan nem értenek egyet a közös írásbelivel, ahol román nyelvből, matematikából, természettudományokból, történelemből, földrajzból és társadalomtudományokból válogatnák össze a tételt.
  • Tízből heten szeretnék, ha megmaradna kötelező vizsgatárgyként a szaknak megfelelő szaktantárgy.
  • Tízből hat tanuló nem ért egyet azzal, hogy az 5-8. osztály tanulmányi átlaga ne számítson be a felvételijegybe. 35 százalék egyetért ezzel az előírással, 6 százalék nem válaszolt erre a kérdésre.
  • A főgimnáziumok felvételi vizsgájával kapcsolatban a megkérdezettek 44 százaléka úgy gondolja, hogy ez esetben csökkennének a hátrányos helyzetű gyerekek bejutási esélyei, míg 37 százalék szerint a többiekkel egyenlő esélyekkel indulnának.
  • A közoktatásról szóló törvény prioritásait illetően a legtöbben a digitalizációt jelölték meg a legfontosabb tényezőként.
  • A megkérdezettek többsége szerint az „Életre nevelés” nevet viselő tantárgynak elsősorban a pénzügyi oktatásra(72%), az egészségügyi oktatásra (69%), és a személyi fejlődésre (55%) kellene fókuszálnia.
  • A felmérésben részt vevők több mint háromnegyede (77 százalék) azt szeretné, hogy a szexuális nevelés legyen kötelező tantárgy, 18 százalék nem tartja szükségesnek ezt, 5 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A World Vision Románia szerint a diákok 85 százaléka érdeklődik az oktatási törvényekről szóló nyilvános vita iránt, és 79 százalékuk úgy véli, hogy a hatóságok figyelembe veszik a véleményüket e jogszabályok kidolgozásakor.

A szervezet 1000 diákot kérdezett meg, 52 százalékuk vidéki, 19 százalékuk kisvárosi, 29 százalékuk nagyvárosi tanuló.