Bírói egyesületek: Veszélyben az igazságszolgáltatás függetlensége

2022. augusztus 11. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levelet küldött három bírói egyesület az Európai Bizottságnak, amelyben felhívják a figyelmét az igazságszolgáltatás csorbítására és függetlenségének veszélyeztetésére – írja a G4Media.

Az Európai Bizottságnak küldött nyílt levélben a bírák három egyesülete élesen bírálja az igazságszolgáltatás törvényeit, azzal vádolva a kormányt, hogy a javasolt vagy a már elfogadott intézkedések révén „az igazságszolgáltatásban elfogadhatatlan visszaesés tapasztalható, függetlenségét súlyosan veszélyeztetik”. Arra is kitértek, hogy Románia az Európai Bizottság legutóbbi igazságügyi jogszabályokról szóló jelentéseinek egyik fontosabb ajánlását sem követte. Arra kérték tehát a brüsszeli tisztviselőket, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel „a jóhiszemű bírák reményének helyreállítására”, bebizonyítva ezzel számukra, hogy a jogállamiság értékei még nem tűntek el Romániában. Az Európai Bizottság tétlensége úgy vélik „az igazságszolgáltatás teljes megsemmisítését eredményezné, és az uniós szerződések Romániában teljesen és helyrehozhatatlanul sérülnének”.

A román bírói fórum, a mozgalom az ügyészek jogállásának védelméért és az igazságügyi kezdeményezés egyesületei a G4Median román nyelven, teljes terjedelmében ismertetett levelet elküldte az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, a Bizottság alelnökéhez, Vere Jourovához és Didier Reynders uniós jogérvényesülési biztoshoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!