A kormányhoz nem érkeztek eddig aggodalomra okot adó információk a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről

2022. augusztus 10. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányhoz nem érkeztek eddig aggodalomra okot adó információk az ukrajnai Zaporizzsja atomerőművével kapcsolatban – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök az Agerpres közlése szerint.

A kormányülés elején Nicolae Ciucă rámutatott, az elmúlt napokban számos adat és információ látott napvilágot arról, hogy milyen veszélyekkel járna egy, a zaporizzsjai atomerőműnél történő esetleges incidens.

„Biztosítok mindenkit, hogy jelenleg nincsenek olyan információink, amelyek aggodalomra adnának okot”

– fogalmazott. Hozzátette, a környezeti adatokat folyamatosan monitorozzák, ugyanakkor állandó kapcsolatban állnak az európai szakhatóságokkal és az ukrajnai illetékesekkel.

A romániai hatóságok minden intézkedést meghoztak a lakosság időben történő tájékoztatása és védelme érdekében

– jelentette ki Nicolae Ciucă.

A kormányfő azt követően reagált a témában, hogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a bukaresti Floreasca kórháznál tett hétfői látogatása után adott nyilatkozatában arra biztatta a 40 éven aluli személyeket, hogy mielőbb jelentkezzenek családorvosuknál a receptért, amelynek alapján átvehetik a jódtablettákat az erre kijelölt 2500 gyógyszertár valamelyikében. A tárcavezető hozzátette, ha nő a feszültség Ukrajnában, megtörténhet, hogy a jódtabletták iránti kereslet is nőni fog a készítményre jogosultak részéről.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kedden azt mondta, Alexandru Rafila nem közölte megfelelően a mondanivalóját és nem érvelt rendesen. Szerinte a miniszter nyilatkozatával csak elejét akarta venni annak, hogy egy ukrajnai katasztrófa esetén az emberek megrohamozzák a rendelőket, de rosszul kommunikált.

„A szándéka nem volt rossz. Szerintem jobb együttműködésre van szükség a kommunikációs csapatával, vagy le kellene cserélnie azt. Nem szégyen váltani, ha valami nem működik” – fogalmazott Ciolacu.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bírálta a minisztert nyilatkozata miatt, amellyel szerintük pánikot kelt az emberekben, ugyanakkor megnehezíti a családorvosi rendelők tevékenységét.

„Így kell hitelteleníteni a romániai egészségügyi rendszert. Megvásárolsz tavasszal 30 millió jódtablettát, nyárig ide-oda tologatod, majd egy hétfői napon kiadod a riasztást, hogy az emberek mielőbb menjenek a receptért családorvoshoz. Teszed mindezt az orvosokkal való előzetes egyeztetés és tájékoztató kampányok nélkül. Bravó, miniszter úr! Remélem, hogy az emberek nem fogják azonnal bevenni ezeket a tablettákat”

– nyilatkozta Adrian Wiener USR-képviselő, az alsóház egészségügyi bizottságának alelnöke.



A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!