A kormányhoz nem érkeztek eddig aggodalomra okot adó információk a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről

2022. augusztus 10. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányhoz nem érkeztek eddig aggodalomra okot adó információk az ukrajnai Zaporizzsja atomerőművével kapcsolatban – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök az Agerpres közlése szerint.

A kormányülés elején Nicolae Ciucă rámutatott, az elmúlt napokban számos adat és információ látott napvilágot arról, hogy milyen veszélyekkel járna egy, a zaporizzsjai atomerőműnél történő esetleges incidens.

„Biztosítok mindenkit, hogy jelenleg nincsenek olyan információink, amelyek aggodalomra adnának okot”

– fogalmazott. Hozzátette, a környezeti adatokat folyamatosan monitorozzák, ugyanakkor állandó kapcsolatban állnak az európai szakhatóságokkal és az ukrajnai illetékesekkel.

A romániai hatóságok minden intézkedést meghoztak a lakosság időben történő tájékoztatása és védelme érdekében

– jelentette ki Nicolae Ciucă.

A kormányfő azt követően reagált a témában, hogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a bukaresti Floreasca kórháznál tett hétfői látogatása után adott nyilatkozatában arra biztatta a 40 éven aluli személyeket, hogy mielőbb jelentkezzenek családorvosuknál a receptért, amelynek alapján átvehetik a jódtablettákat az erre kijelölt 2500 gyógyszertár valamelyikében. A tárcavezető hozzátette, ha nő a feszültség Ukrajnában, megtörténhet, hogy a jódtabletták iránti kereslet is nőni fog a készítményre jogosultak részéről.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kedden azt mondta, Alexandru Rafila nem közölte megfelelően a mondanivalóját és nem érvelt rendesen. Szerinte a miniszter nyilatkozatával csak elejét akarta venni annak, hogy egy ukrajnai katasztrófa esetén az emberek megrohamozzák a rendelőket, de rosszul kommunikált.

„A szándéka nem volt rossz. Szerintem jobb együttműködésre van szükség a kommunikációs csapatával, vagy le kellene cserélnie azt. Nem szégyen váltani, ha valami nem működik” – fogalmazott Ciolacu.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bírálta a minisztert nyilatkozata miatt, amellyel szerintük pánikot kelt az emberekben, ugyanakkor megnehezíti a családorvosi rendelők tevékenységét.

„Így kell hitelteleníteni a romániai egészségügyi rendszert. Megvásárolsz tavasszal 30 millió jódtablettát, nyárig ide-oda tologatod, majd egy hétfői napon kiadod a riasztást, hogy az emberek mielőbb menjenek a receptért családorvoshoz. Teszed mindezt az orvosokkal való előzetes egyeztetés és tájékoztató kampányok nélkül. Bravó, miniszter úr! Remélem, hogy az emberek nem fogják azonnal bevenni ezeket a tablettákat”

– nyilatkozta Adrian Wiener USR-képviselő, az alsóház egészségügyi bizottságának alelnöke.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!