Ciucă: lesz egy tisztázó beszélgetés a koalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről

2022. augusztus 3. – 10:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă ezt kedd este mondta újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogyan vélekedik Kelemen Hunor állásfoglalásáról ebben az ügyben. Miután Klaus Iohannis államfő felszólította az RMDSZ-t, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő szerinte fajelméletre épülő kijelentéseiről, a szövetségi elnök pénteken többek között azt nyilatkozta: nem látja értelmét elmagyarázni, hogy az RMDSZ Tusnádfürdőn jelenlévő politikusai miért tapsolták meg Orbán Viktor beszédét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedd esti vezetőségi ülése után Nicolae Ciucă elmondta, még nem volt alkalma személyesen tárgyalni Kelemen Hunorral erről kérdésről, és ez nem olyan téma, amit telefonon meg lehet beszélni. De a kormánypártok vezetői megegyeztek abban, hogy a koalíció következő ülésén lesz erről egy tisztázó beszélgetés – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint felmerülhet-e az RMDSZ kilépése a koalícióból Kelemen Hunor nyilatkozata után, a miniszterelnök kijelentette: várja a beharangozott tisztázó beszélgetést. 'Nyilvánvaló, hogy az ilyen retorikai, sőt ideológiai kisiklásoknak nincs helye egy ilyen érzékeny kontextusban' – mondta Nicolae Ciucă a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédére és az ukrajnai háborúra utalva.

Klaus Iohannis pénteken bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Tusnádfürdőn tett kijelentéseit. Az államfő azt nyilatkozta: 'súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé'. Szerinte az RMDSZ-nek nyilvánosan tisztáznia kell az álláspontját ebben a kérdésben, mivel több politikusa részt vett és tapsolt a tusnádfürdői eseményen.

Kelemen Hunor az Agerpresnek kijelentette: nincs ok koalíciós válságra, az RMDSZ ugyanis eleget tett partnereivel szemben vállalt kötelezettségeinek, Orbán Viktor pedig nem Romániáról és nem a román hatóságokról beszélt Tusványoson. A magyar kormányfő beszédét követő tapsról azt mondta, nem lehet megakadályozni, hogy a tusványosi közönség tapsoljon a tisztelet jeléül vagy más megfontolásokból.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!