A Maros megyei PNL elnöke szerint Székelyföld nem létezik, ezért a Székelyföld Kerékpáros Körverseny sem érdemelt volna támogatást

2022. augusztus 09. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Távolmaradással bojkottálta a PNL frakció a marosvásárhelyi tanács keddi rendkívüli ülését, amelyen a képviselőtestület a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny 80 ezer lejjel való támogatásáról szavazott. A PNL tanácsosai szerint nem támogathatnak egy olyan régióban zajló sporteseményt, amely nem létezik. Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei szervezetének elnöke ugyanakkor üdvözölte, hogy a Népi Mozgalom Pártja, a Pro Románia, és a Szociáldemokrata Párt is a tervezet ellen szavazott.

A bojkott ellenére a 11 tagú RMDSZ frakciónak a Szabad Emberek Pártja tanácsosának támogatásával sikerült megszavaznia a tervezetet.

Az RMDSZ-t egyébként nem lepte meg a PNL hozzáállása, hiszen Ciprian Dobre már hétfőn bejelentette a bojkottot arra hivatkozva, hogy a marosvásárhelyiek pénzéből nem finanszírozható egy olyan régióban zajló esemény, amely nem létezik. Hozzátette, a sportnak nincs etnikuma és nem köthető egy bizonyos területhez, emellett ízléstelennek nevezte az etnikai jelleggel való „beszennyezését”.

Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke a Facebookon szólalt fel Dobre nyilatkozata ellen. „Mélységesen csalódott vagyok és intoleránsnak tartom a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros Megyei szervezet elnökének tegnapi kijelentéseit. Ciprian Dobrenak, Maros megyeiként és a Maros Megyei Tanács korábbi elnökeként mindenkinél jobban tudnia kellene, hogy egy multikulturális és soknemzetiségű országban élünk” – írta.

Kovács azt is kiemelte, hogy a Székelyföld Kerékpáros Körverseny nemcsak Kelet-Európa, de egész Európát tekintve egy meghatározó, több mint 8 ország, 132 sportolóját foglalkoztató verseny, amely körülöleli Székelyföldet, és amelynek köszönhetően Maros megye felkerül a nemzetközi biciklis sportok térképére.

„Ha a Székelyföld Kerékpáros Körversenyt »Barcaság – vagy Móc vidék – kerékpáros körversenyének« hívnák, akkor meggyőződésem, hogy pártelnökúrnak a legkevésbé sem okozott volna gondot, hogy támogassa ezt a projektet” – reagált Kovács Mihály Levente. Hozzátette, mélységesen sajnálja, hogy Ciprian Dobret elragadta a nacionalizmus hulláma, és beleesett az etnikai kártya kijátszásának olcsó csapdájába egy olyan városban, amely ezt a kérdést már rég meghaladta és elítéli az ilyen típusú hozzáállást. „A Maros Megyei Nemzeti Liberális Párt (PNL) hozzáállása helytelen és méltatlan volt helyi koalíciós partnerként” – tette hozzá.