Fele annyiszor riasztották a hatóságokat medve miatt az elmúlt héten Hargita megyében

2022. augusztus 8. – 14:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt héten csökkent azoknak a lakott területeken észlelt medvék száma, amelyek miatt a Hargita megyei hatóságok bevonását kérték – írja az Agerpres.

A csendőröket (és/vagy az intervenciós csoport többi tagját: polgármester, állatorvos – szerk. megj.) mindössze hatszor kérték meg, hogy jöjjenek az emberek segítségére.

„Az elmúlt hetekben átlagosan 15 hívást rögzítettünk, amelyek medvék jelenlétét jelezték lakott területek közelében. Az elmúlt héten csak hat hívás érkezett a Hargita Megyei Csendőrségfelügyelethez. A hívásokat Bélborból (Bilbor), Maroshévízről (Toplița),Homoródfürdőből (Băile Homorod), Gyergyószentmiklósról és Kiruly fürdőből (Băile Chirui) kezdeményezték” – mondta Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője.

Elmondása szerint az első hívások augusztus 3-án, éjfél közelében érkeztek, amikor egy bélbori nő arról számolt be, hogy egy medve lépett be a házának udvarára, felkapott egy disznót, és az erdőbe menekült. A helyszínre érkező beavatkozó csapat nem találta meg a medvét, az állat elhagyta a területet.

Szintén ebben az időszakban történt két bejelentés Gyergyószentmiklós közelében, egy juhtulajdonos augusztus 6-án és 8-án jelentette be a medvék jelenlétét.

„Az első esetben a medve kárt okozott az akolban, leölve egy tehenet, a beavatkozó csapatnak el kellett űznie a medvét, a második esetben a bejelentett medvéket, szám szerint kettőt, már nem találták ott, elhagyták a területet” – olvasható a tájékoztatóban.

A Maroshévízről, Homoródfürdőből, és Kiruly fürdőből beérkező hívások esetén nem volt szükség a beavatkozására, a medvék a csendőrök megérkezéséig elhagyták a területet. A beavatkozások során károkat vagy nem regisztráltak, és a járőrök egy ideig ezeken a területeken maradtak, hogy biztosítsák a terepet.

Év eleje óta a Hargita megyei csendőrfelügyelőség 216 medvével kapcsolatos hívást kapott, amelyek lakóterületen vagy annak közelében észleltek. Minden esetben intervenciós csapatot küldtek ki a helyszínre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!