Tánczos Barna a medvekérdésről: több mint 200 beavatkozás történt, a 140 kilőhető vadból 49-et távolítottak el

2022. augusztus 6. – 11:11

Tánczos Barna a medvekérdésről: több mint 200 beavatkozás történt, a 140 kilőhető vadból 49-et távolítottak el
Tánczos Barna a csíkszentdomokosi találkozón – Fotó: a miniszter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pénteken Csíkszentdomokoson a Hargita Megyei Tanáccsal közösen polgármesterekkel és a vadásztársulatok vezetőivel egyeztetett a medvekérdésről – írja az Agerpres. A tárcavezető szerint Maros, Kovászna, Hargita és Brassó megyéből érkezett a legtöbb igénylés a medvék elleni védekezések költségeinek fedezésére. A veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást lehetővé tevő sürgősségi rendelet hatályba lépése óta eltelt egy évben több mint 200 beavatkozás történt, ezek a túlnyomó többsége a medve elűzését jelentette.

A találkozó eredményét Facebook-oldalán összegezte a miniszter, ahol arról ír, hogy a környezetvédelmi minisztérium a héten rendezte a tartozását, és több mint 1 millió 200 ezer lej értékben térítette meg a vadásztársaságokkal szerződésben álló önkormányzatoknak az állandó készenlét és a beavatkozások költségeit. Emellett júliustól hatályba lépett az a jogszabály, amely kiterjesztette a veszélyes medvékkel kapcsolatos beavatkozást a települések külterületeire is – írta Tánczos.

„Az emberek és javaik védelme kiemelt feladatunk. Éppen ezért egyszerűsítjük a beavatkozás engedélyezését olyan esetekben, amikor az emberi élet veszélybe kerül” – olvasható a miniszter bejegyzésében. Hozzátette: az azonnali intézkedések mellett továbbra is azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ember és medve közötti konfliktusokat. Idén először megelőzési kvótákat fogadtak el, és tavaszra elkészül az állományfelmérés, amellyel szerinte új alapokra helyezhető a medvepopuláció szabályozása.

Ami a medvék eltávolítását illeti, a 140 kilőhető vadból eddig csak 49 került eltávolításra, a legjobban Hargita megye áll hatékonyság szempontjából, a 35-ből 25 egyedet már sikerült eltávolítani olyan településeken, amelyeken veszélyt jelentettek. Ezen kívül még 80 állatra külön kilövési engedélyt lehet jóváhagyni – mondta el Tánczos.

Bejegyzésében Tánczos emlékeztetett arra, hogy a minisztérium villanypásztorokkal segíti a gazdákat és büntetjük a szabálytalankodókat. Emellett szigorítják a medve etetéséért járó bírságokat és növelik a büntetéseket. A tervek szerint akár a járművét is elkobozhatják annak, aki természetvédelmi területekre engedély nélkül hajt be motorbiciklivel, motoros szánnal, autóval vagy egyéb járművel, kivéve a közutakat, az erdei utakat, amelyeken tábla vagy sorompó nem tiltja a behajtást, valamint a kifejezetten erre a célra kialakított és jelzéssel ellátott területeket.A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!