Népszámlálás: minimum 1 millióval csökkent Románia lakossága, az elöregedés pedig aggasztó méreteket öltött

2022. augusztus 5. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Andrei Tudorel, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke csütörtökön ismertette az általános népszámlálás néhány adatát, és mondta, hogy „körülbelül 19 millió ember él Romániában”. Az előző, 2011-es népszámláláskor Románia stabil népessége 20,12 millió volt az INS szerint. Bár az elsődleges eredmények csak decemberben várhatók, Tudorel már most levont néhány fontos következtetést.

Romániában élő lakosság száma tíz év alatt egymillióval csökkent: míg 2011-ben 20,12 millió lakost számláltak meg, jelenleg 19 millióra becsülik az össznépességét az országnak. A statisztikai intézet elnöke elismerte, hogy jelentős egyensúlytalanság mutatkozik a nyugdíjasok és munkaképes lakosság tekintetében, és ez a korpiramison is meglátszik: 2020-ban 143 nyugdíjasra mintegy 100 fő 15 év alatti kiskorú jutott.

Jelenleg 4 millióra becsülik a külföldön élő román állampolgárok számát, akiknek nagy része aktív munkavállaló. A belső migrációval kapcsolatosan a statisztikai hivatal elnöke elmondta, a megyeszékhelyek is vonzzák a szomszédos települések aktív lakóit, így a vidéki lakosság nemcsak fogy, hanem az elöregedés is erősebb, mint az urbánus közösségekben. Egyelőre a lakosság 46 százaléka él falun. A mostani népszámlálásból körülbelül a lakosság 5 százaléka maradhatott ki, a lakosság mintegy 47 százaléka válaszolt online a kérdésekre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!