Homofób férfiak támadtak két csókolózó kiskorú fiatalra a bukaresti Cișmigiu parkban

2022. augusztus 5. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két 14 és 16 éves fiút vert meg négy férfi a fővárosi Cișmigiu parkban, mert nyilvánosan, „a gyerekek szeme láttára” csókolóztak – írja a Vice portál. Bár a fiúk kihívták a rendőrséget, úgy döntöttek, hogy nem tesznek feljelentést. Ez azért van így, mert van néhány olyan helyzet, amikor a büntetőfeljelentés többet árthat, mint használ. Nyilvánvalóan a román törvényekről van szó, de a probléma ennél sokkal mélyebb.

Az ACCEPT (az LMBTQ+ emberek jogainak védelmével foglalkozó civil szervezet) szerint túl sok esetben az ilyen támadásokat nem jelentik a rendőrségnek, mert a romániai igazságszolgáltatási rendszerben nincs olyan eljárás, amely megvédi az LMBTQ+ kiskorúakat, vagy arra ösztönzi őket, hogy forduljanak a hatóságokhoz; mert az LMBTQ+ emberek félnek attól, hogy a törvény diszkriminálja őket, vagy hogy szexuális orientációjukat felfedik mások előtt.

Egy 2021-es felmérés szerint a román polgároknak csak 43%-a támogatja az azonos neműek élettársi kapcsolatainak valamilyen formában történő jogi elismerését.

„Este 8 óra körül történt. Barátaimmal a környéken voltam, amikor láttam, hogy egy rendőrautó hajt be a parkba. Egy rendőr és egy rendőrnő kiszállt az autóból, és odamentek a két fiúhoz. Aztán jött egy barátjuk, és elmondta, mi történt” – magyarázta a Vice-nak egy szemtanú, aki a támadást és az azt követő eseményeket a közelből figyelte. Az eset a parkban lévő pavilon környékén történt, ahol a két fiú csókolózott.

„Egy nő szólította meg őket, mondva, hogy szálljanak le a fáról, ahova el voltak bújva, és egy férfi, aki akár az apjuk is lehetett volna, odament hozzájuk, és egyiküket hátba, fenékbe rúgta. Az idősebbik fiú meg akarta védeni a barátját, és megpróbált visszavágni, de ekkor jött a férfi négy barátja, akik megverték és szidalmazták őket azzal az ürüggyel, hogy nyilvános helyen csókolóztak, ahol gyerekek is voltak, bár a fiúk eléggé visszahúzódtak.”

Az áldozatok kihívták a rendőrséget, és így tudták meg, hogy nincs más lehetőségük, mint feljelentést tenni. A támadók azonban már nem voltak a helyszínen.

A Cișmigiu parkban történt incidensről kapott információkat a fővárosi rendőrség is megerősítette a sajtó számára: „a rendőröket arról tájékoztatták, hogy két fiatalt spontán konfliktust követően bántalmaztak az 1-es kerület egyik parkjában. Eddig senki sem tett feljelentést, a nyomozást a rendőrség hivatalból végzi, az 1-es kerületi ügyészséggel együtt”.

A legvalószínűbb ok, amiért a fiatalok nem tettek feljelentést, a román jogrendszer hiányosságaira utal, amely nem védi a kiskorúakat az LMBT+ közösségből. Bianca Oprea, az ACCEPT jogtanácsosa kifejtette, hogy van néhány olyan különleges helyzet, amikor egy büntetőfeljelentés többet árthat, mint használ. „Ez a kiskorúakra vonatkozik, és itt különösen azokra gondolok, akik nem vallották be szüleiknek hogy milyen a szexuális irányultságuk, vagy akiknek éppen emiatt feszültek a családi kapcsolataik”.

A jogtanácsos szerint a román büntető igazságszolgáltatási rendszerben nincs olyan eljárás, amely az LMBT+ kiskorúakat védené, vagy arra ösztönözné őket, hogy forduljanak a hatóságokhoz, ha agresszió áldozatává válnak. „Ennek az az oka, hogy az ilyen jellegű eljárási kérelmeket 14 éves korig maguknak a szülőknek kell benyújtaniuk, 14 év feletti kiskorúak esetében pedig a szülőknek kell jóváhagyniuk” – világított rá a helyzetre a szakember.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!