G4Media: Maga Tánczos Barna miniszter az elnöke egy magyarországi finanszírozású alapítványnak

2022. augusztus 4. – 09:52

G4Media: Maga Tánczos Barna miniszter az elnöke egy magyarországi finanszírozású alapítványnak
Kollégiummal bővül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csíkkarcfalvi központja. A magyar kormány támogatásával megvalósuló beruházás alapkőletétele Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Tánczos Barna, a Mens Sana alapítvány elnöke jelenlétében – Fotó: Veres Nándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna, RMDSZ-es politikus, környezetvédelmi miniszter az elmúlt napokban többször is visszautasította a román újságírók felkérést, hogy reagáljon a magyar kormányfő, Orbán Viktor tusványosi beszédére. A politikus azt hangsúlyozta, hogy ő szakmai beszélgetéseken vett részt, és nem kívánja kommentálni az ott elhangzottakat. A G4Media cikke szerint az RMDSZ-es miniszter hallgatásának egyik lehetséges magyarázata, hogy az Orbán vezette kormány évek óta több millió euróval támogatja a Mens Sana nevű, Csíkszeredában működő alapítvány munkáját, amelynek maga Tánczos Barna az elnöke.

A G4Media.ro megkeresésére Tánczos elmondta, hogy a tusványosi beszéddel kapcsolatos álláspontjának semmi köze a Budapestről az alapítványa számlájára érkező pénzhez. A lap azonban arról ír, hogy a politikus ezen alapítványon és annak projektjei saját imázsa építésére, megerősítésére használja. És nem csak ő él ezzel a lehetőséggel, írja a G4Media: az alapítvány másik kulcsprojektje – szintén a magyar kormány által támogatott jégkorongakadémia – az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a szülőfalujában található.

A Tusványoson elhangzott rasszista kijelentés kapcsán Kelemen bevédte Orbánt, mondván, hogy „a magyar miniszterelnökben csöppnyi rasszizmus sincs”. Tánczos és Kelemen is azt nyilatkozták a G4Mediának, hogy „nincs összefüggés” a tusványosi beszéddel kapcsolatos álláspontjuk és a magyar kormánytól kapott támogatás között.
A Mens Sana Alapítvány 2021-ben egy nagyszabású, magyar finanszírozású projektet hirdetett meg: mintegy 2,3 millió eurót fektettek be a Csíkszeredai Megyei Kórházban egy beavatkozó sebészeti központ létrehozására. Az RMDSZ sajtóközleménye erről a finanszírozásról 2021 februárjában került fel a kórház honlapjára.

Az első projekt azonban, amelyre Budapestről, ezen az alapítványon keresztül pénzt kaptak, a Csíkkarcfalván létrehozott Székelyföldi Jégkorong Akadémia volt, egy olyan komplexum, amely végül egy iskolát, egy orvosi és módszertani központot is magában foglal.

2019-ben Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott az Akadémiára, ebből az alkalomból a szervezők elmondták, hogy 2016 után a komplexumot Budapest 5 millió euróval támogatta. Majdnem két évvel később, 2021 márciusában a France24 egy vizsgálata szerint a Mens Sana által Csíkkarcfalván elköltött 10 millió euró 90%-a az Orbán-kormánytól származott.

Csíkkarcfalva egyébként az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a szülőfaluja. Tánczos Barna egy, az Akadémia honlapján 2019-ben közzétett interjúban elmondta, hogy Orbánnak és munkatársainak Kelemen Hunor hívta fel a figyelmét az Akadémiára, mivel az RMDSZ elnöke „kezdettől fogva szívügyének tekintette a komplexum létrehozását”.

Tánczossal ellentétben Kelemen nyíltan megvédte Orbánt, azt állítva, hogy „ha kontextusba helyezzük a beszédet, az nem volt rasszista beszéd. (...) A fajkeveredés magánügy. (...) Tényleg nem látom értelmét annak, hogy megmagyarázzuk, hogy ki tapsol meg egy beszédet”.

Tánczoshoz hasonlóan Kelemen is azt nyilatkozta a G4Media.ro-nak, hogy a csíkkarcfalvi jégkorongakadémia finanszírozásának „semmi köze” a magyar miniszterelnök melletti kiállásához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!