G4Media: Maga Tánczos Barna miniszter az elnöke egy magyarországi finanszírozású alapítványnak

2022. augusztus 4. – 09:52

G4Media: Maga Tánczos Barna miniszter az elnöke egy magyarországi finanszírozású alapítványnak
Kollégiummal bővül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csíkkarcfalvi központja. A magyar kormány támogatásával megvalósuló beruházás alapkőletétele Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Tánczos Barna, a Mens Sana alapítvány elnöke jelenlétében – Fotó: Veres Nándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna, RMDSZ-es politikus, környezetvédelmi miniszter az elmúlt napokban többször is visszautasította a román újságírók felkérést, hogy reagáljon a magyar kormányfő, Orbán Viktor tusványosi beszédére. A politikus azt hangsúlyozta, hogy ő szakmai beszélgetéseken vett részt, és nem kívánja kommentálni az ott elhangzottakat. A G4Media cikke szerint az RMDSZ-es miniszter hallgatásának egyik lehetséges magyarázata, hogy az Orbán vezette kormány évek óta több millió euróval támogatja a Mens Sana nevű, Csíkszeredában működő alapítvány munkáját, amelynek maga Tánczos Barna az elnöke.

A G4Media.ro megkeresésére Tánczos elmondta, hogy a tusványosi beszéddel kapcsolatos álláspontjának semmi köze a Budapestről az alapítványa számlájára érkező pénzhez. A lap azonban arról ír, hogy a politikus ezen alapítványon és annak projektjei saját imázsa építésére, megerősítésére használja. És nem csak ő él ezzel a lehetőséggel, írja a G4Media: az alapítvány másik kulcsprojektje – szintén a magyar kormány által támogatott jégkorongakadémia – az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a szülőfalujában található.

A Tusványoson elhangzott rasszista kijelentés kapcsán Kelemen bevédte Orbánt, mondván, hogy „a magyar miniszterelnökben csöppnyi rasszizmus sincs”. Tánczos és Kelemen is azt nyilatkozták a G4Mediának, hogy „nincs összefüggés” a tusványosi beszéddel kapcsolatos álláspontjuk és a magyar kormánytól kapott támogatás között.
A Mens Sana Alapítvány 2021-ben egy nagyszabású, magyar finanszírozású projektet hirdetett meg: mintegy 2,3 millió eurót fektettek be a Csíkszeredai Megyei Kórházban egy beavatkozó sebészeti központ létrehozására. Az RMDSZ sajtóközleménye erről a finanszírozásról 2021 februárjában került fel a kórház honlapjára.

Az első projekt azonban, amelyre Budapestről, ezen az alapítványon keresztül pénzt kaptak, a Csíkkarcfalván létrehozott Székelyföldi Jégkorong Akadémia volt, egy olyan komplexum, amely végül egy iskolát, egy orvosi és módszertani központot is magában foglal.

2019-ben Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott az Akadémiára, ebből az alkalomból a szervezők elmondták, hogy 2016 után a komplexumot Budapest 5 millió euróval támogatta. Majdnem két évvel később, 2021 márciusában a France24 egy vizsgálata szerint a Mens Sana által Csíkkarcfalván elköltött 10 millió euró 90%-a az Orbán-kormánytól származott.

Csíkkarcfalva egyébként az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a szülőfaluja. Tánczos Barna egy, az Akadémia honlapján 2019-ben közzétett interjúban elmondta, hogy Orbánnak és munkatársainak Kelemen Hunor hívta fel a figyelmét az Akadémiára, mivel az RMDSZ elnöke „kezdettől fogva szívügyének tekintette a komplexum létrehozását”.

Tánczossal ellentétben Kelemen nyíltan megvédte Orbánt, azt állítva, hogy „ha kontextusba helyezzük a beszédet, az nem volt rasszista beszéd. (...) A fajkeveredés magánügy. (...) Tényleg nem látom értelmét annak, hogy megmagyarázzuk, hogy ki tapsol meg egy beszédet”.

Tánczoshoz hasonlóan Kelemen is azt nyilatkozta a G4Media.ro-nak, hogy a csíkkarcfalvi jégkorongakadémia finanszírozásának „semmi köze” a magyar miniszterelnök melletti kiállásához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!