Gelu Duminică szociológus a megvert roma nő esetéről: a szegény romáknak nem jár igazság

2022. augusztus 3. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gelu Duminică szociológus, a Bukaresti Egyetem Szociológia és Szociális Munkás Karának docense a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet annak a roma nőnek az esetére, akit három évvel ezelőtt bántalmazott egy buszsofőr a zilahi állomáson, és akinek ügyében most született ítélet. A bíróság az ötgyerekes anyát 1800 lejes pénzbírságra kötelezte, vagy ha azt nem tudja kifizetni, fél évre börtönbe zárhatják. Annak idején az eset maga is nagy felháborodást keltett, és a mostani alapfokú ítélet is sokakat megdöbbentett, főleg mivel a bántalmazó sofőr csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A szociológus és roma aktivista Duminică a következőket osztotta meg:

„Három évvel ezelőtt egy roma nőttől megtagadták, hogy felszálljon egy tömegközlekedési eszközre. Az asszony kiabált. A buszsofőr egy seprűnyéllel keményen helyretette. A felvételek nyilvánosságra kerültek, és a közvélemény elborzadt. A tárgyalás során a tanúk alátámasztották a nő vallomását. Elmagyarázták, hogy a buszon voltak még ülőhelyek, szó sem volt zsúfoltságról, és a nő csak azután kiabált, hogy lezavarták a buszról. Ennek ellenére a bíróság mégis úgy döntött, hogy a nő volt az, aki a konfliktust generálta, és a sofőr az, aki ”védte magát„. A döntés? 1800 lej pénzbüntetés a bántalmazás áldozatának. Miért? Mert a bíró véleménye szerint, ha valaki megaláz és megüt, neked, az áldozatnak, hallgatnod kell. És végül is el kell fogadnod, hogy másodrendű állampolgár vagy.

Ha azt kérdezitek, hogy a nő hívta-e a 112-t, tudjátok meg, hogy igen. Csakhogy segítség helyett ott (is) a csak a ”varjú„ megszólítást és a szidalmazást kapta. És rácsapták a telefont! Egyébként meg, legyen igazság! Kivéve persze a szegény romákat.”

A 2019-ben történtek miatt az áldozat két roma jogvédő szervezet segítségével feljelentést is tett, azonban a mostani bírósági ítélet mégis őt marasztalta el inkább, azzal érvelve, hogy viselkedésével „felháborodást és félelmet váltott ki az utasok körében”, és tulajdonképpen ő okozta a konfliktust, „csendháborítást és a közrend megzavarását” követve el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!