Gelu Duminică szociológus a megvert roma nő esetéről: a szegény romáknak nem jár igazság

2022. augusztus 3. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gelu Duminică szociológus, a Bukaresti Egyetem Szociológia és Szociális Munkás Karának docense a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet annak a roma nőnek az esetére, akit három évvel ezelőtt bántalmazott egy buszsofőr a zilahi állomáson, és akinek ügyében most született ítélet. A bíróság az ötgyerekes anyát 1800 lejes pénzbírságra kötelezte, vagy ha azt nem tudja kifizetni, fél évre börtönbe zárhatják. Annak idején az eset maga is nagy felháborodást keltett, és a mostani alapfokú ítélet is sokakat megdöbbentett, főleg mivel a bántalmazó sofőr csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A szociológus és roma aktivista Duminică a következőket osztotta meg:

„Három évvel ezelőtt egy roma nőttől megtagadták, hogy felszálljon egy tömegközlekedési eszközre. Az asszony kiabált. A buszsofőr egy seprűnyéllel keményen helyretette. A felvételek nyilvánosságra kerültek, és a közvélemény elborzadt. A tárgyalás során a tanúk alátámasztották a nő vallomását. Elmagyarázták, hogy a buszon voltak még ülőhelyek, szó sem volt zsúfoltságról, és a nő csak azután kiabált, hogy lezavarták a buszról. Ennek ellenére a bíróság mégis úgy döntött, hogy a nő volt az, aki a konfliktust generálta, és a sofőr az, aki ”védte magát„. A döntés? 1800 lej pénzbüntetés a bántalmazás áldozatának. Miért? Mert a bíró véleménye szerint, ha valaki megaláz és megüt, neked, az áldozatnak, hallgatnod kell. És végül is el kell fogadnod, hogy másodrendű állampolgár vagy.

Ha azt kérdezitek, hogy a nő hívta-e a 112-t, tudjátok meg, hogy igen. Csakhogy segítség helyett ott (is) a csak a ”varjú„ megszólítást és a szidalmazást kapta. És rácsapták a telefont! Egyébként meg, legyen igazság! Kivéve persze a szegény romákat.”

A 2019-ben történtek miatt az áldozat két roma jogvédő szervezet segítségével feljelentést is tett, azonban a mostani bírósági ítélet mégis őt marasztalta el inkább, azzal érvelve, hogy viselkedésével „felháborodást és félelmet váltott ki az utasok körében”, és tulajdonképpen ő okozta a konfliktust, „csendháborítást és a közrend megzavarását” követve el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!