Bírságot kell fizetnie vagy börtönbe mennie a zilahi buszpályaudvaron a sofőr által seprűnyéllel ütlegelt roma nőnek

2022. augusztus 2. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1800 lejes pénzbírságot kell kifizetnie F. M.-nek, annak a fiatal roma nőnek, akit három évvel ezelőtt egy buszsofőr nyilvánosan bántalmazott. Amennyiben nem tudja kifizetni, a bírságot 180 napos (vagyis kb. fél évnyi) börtönbüntetésre váltják át. Ugyanakkor a Tur Cento Trans fuvarozócég sofőrje, aki annak idején seprűnyéllel ütlegelte, felfüggesztettel megúszta – számolt be a Libertatea napilap.

A 2019-es zilahi esetről készült videofelvétel annak idején bejárta az internetet és sokkolta a közvéleményt: a fiatal roma nőt, aki gyermekeivel a kórházban járt, és szeretett volna Haraklányba hazautazni, a sofőr nem engedte felszállni a buszra. A nő ez ellen tiltakozott, szidalmazva a férfit, aki az összes utas szeme láttára elverte egy seprűnyéllel – holott a nő ölében közben ott volt a pár hónapos csecsemője, illetve mellette a másik gyermeke is. A szemtanúk közül senki sem avatkozott közbe. A sajtó azóta is követte a fejleményeket, a perben most megszületett az alapfokú, nem végleges ítélet, amelyben a roma nőt is elmarasztalták. A napilap úgy tudja, az ítélet ellen az ügyvédje fellebbezést nyújtott be.

Annak idején itt írtunk bővebben az esetről, amikor az is kiderült, hogy a nő hiába fordult segítségért a 112-es segélyhívóhoz, ott csak újabb megaláztatás érte. A Libertateanak akkor a birtokába jutott az a beszélgetés, amelyet a nő a segélyhívó operátorával folytatott. Ebből pedig döbbenetes résztelek derültek ki: ahelyett, hogy a vonal végén ülő nő segítőkész lett volna, többször leszidta, sőt, megalázta a hívót, azt mondta neki, hogy „úgy beszél, mint a varjak” (a román nyelvben ez egyértelmű rasszista kifejezés a cigányokra), és azt is, hogy „hagyja már abba a cigánykodást”. A roma nő hiába próbálta kétségbeesetten elmondani, hogy a sofőr a gyerekét is bántalmazta. (A megrázó esetről Tamás Gáspár Miklós a Plakátmagányra írt véleménycikket.)

A történtek miatt F. M. két roma jogvédő szervezet segítségével feljelentést is tett, azonban a mostani bírósági ítélet mégis őt marasztalta el inkább, azzal érvelve, hogy viselkedésével „felháborodást és félelmet váltott ki az utasok körében”, és tulajdonképpen ő okozta a konfliktust, „csendháborítást és a közrend megzavarását” követve el. A nő ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson, és azt állította, hogy a kisbuszon még lett volna hely, így diszkrimináció áldozata is lett azért, mert roma. Az ötgyerekes anya most azt nyilatkozta, egyik napról a másikra élnek, nincs amiből kifizetnie a bírságot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!