Bírságot kell fizetnie vagy börtönbe mennie a zilahi buszpályaudvaron a sofőr által seprűnyéllel ütlegelt roma nőnek

2022. augusztus 2. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1800 lejes pénzbírságot kell kifizetnie F. M.-nek, annak a fiatal roma nőnek, akit három évvel ezelőtt egy buszsofőr nyilvánosan bántalmazott. Amennyiben nem tudja kifizetni, a bírságot 180 napos (vagyis kb. fél évnyi) börtönbüntetésre váltják át. Ugyanakkor a Tur Cento Trans fuvarozócég sofőrje, aki annak idején seprűnyéllel ütlegelte, felfüggesztettel megúszta – számolt be a Libertatea napilap.

A 2019-es zilahi esetről készült videofelvétel annak idején bejárta az internetet és sokkolta a közvéleményt: a fiatal roma nőt, aki gyermekeivel a kórházban járt, és szeretett volna Haraklányba hazautazni, a sofőr nem engedte felszállni a buszra. A nő ez ellen tiltakozott, szidalmazva a férfit, aki az összes utas szeme láttára elverte egy seprűnyéllel – holott a nő ölében közben ott volt a pár hónapos csecsemője, illetve mellette a másik gyermeke is. A szemtanúk közül senki sem avatkozott közbe. A sajtó azóta is követte a fejleményeket, a perben most megszületett az alapfokú, nem végleges ítélet, amelyben a roma nőt is elmarasztalták. A napilap úgy tudja, az ítélet ellen az ügyvédje fellebbezést nyújtott be.

Annak idején itt írtunk bővebben az esetről, amikor az is kiderült, hogy a nő hiába fordult segítségért a 112-es segélyhívóhoz, ott csak újabb megaláztatás érte. A Libertateanak akkor a birtokába jutott az a beszélgetés, amelyet a nő a segélyhívó operátorával folytatott. Ebből pedig döbbenetes résztelek derültek ki: ahelyett, hogy a vonal végén ülő nő segítőkész lett volna, többször leszidta, sőt, megalázta a hívót, azt mondta neki, hogy „úgy beszél, mint a varjak” (a román nyelvben ez egyértelmű rasszista kifejezés a cigányokra), és azt is, hogy „hagyja már abba a cigánykodást”. A roma nő hiába próbálta kétségbeesetten elmondani, hogy a sofőr a gyerekét is bántalmazta. (A megrázó esetről Tamás Gáspár Miklós a Plakátmagányra írt véleménycikket.)

A történtek miatt F. M. két roma jogvédő szervezet segítségével feljelentést is tett, azonban a mostani bírósági ítélet mégis őt marasztalta el inkább, azzal érvelve, hogy viselkedésével „felháborodást és félelmet váltott ki az utasok körében”, és tulajdonképpen ő okozta a konfliktust, „csendháborítást és a közrend megzavarását” követve el. A nő ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson, és azt állította, hogy a kisbuszon még lett volna hely, így diszkrimináció áldozata is lett azért, mert roma. Az ötgyerekes anya most azt nyilatkozta, egyik napról a másikra élnek, nincs amiből kifizetnie a bírságot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!