Ciucă: Erdély a tolerancia és az etnikumok békés együttélésének mintaképe Európában

2022. július 31. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Erdély a tolerancia és az etnikumok békés együttélésének mintaképe Európában, idézi az Agerpres Nicolae Ciucă miniszterelnököt, aki Klaus Iohannis államfőhöz hasonlóan részt vett és beszédet mondott vasárnap a Brassó megyei Szászkeresztúron zajló Haferland (Zabföld) Hete kulturális fesztiválon. A kormányfő gratulált a szász közösségnek a szomszédai – a székelyek, magyarok és a románok – iránt az idők során tanúsított konszenzuskereső hozzáállásához.

„Erdély a tolerancia és az etnikumok békés együttélésének mintaképe Európában, és erre önöknek is büszkéknek kell lenniük, mivel ez a pozitív kép nem alakulhatott volna ki a szász közösségnek a szomszékokkal és barátokkal szemben a konszenzust és a megértést kereső hozzáállása nélkül” – mondta a miniszterelnök az ünneplő közösségnek.

Hozzátette: az itthon maradottak kötelessége biztosítani, hogy Romániában megőrizzük a történelem során örökölt kincseket, és erősítjük az ország modernizálásának esélyét.

„Szeretnék gratulálni Önöknek, az egész szász közösségnek, amiért a jó együttélést és a megértést tartották fontosnak szomszédaikkal – a székelyekkel, a magyarokkal és a románokkal szemben, és hogy példát mutatnak egységből, tiszteletből és méltóságból ebben az etnikai sokszínűség által jellemzett térben” – fogalmazott Ciucă.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!