Klaus Iohannis: Románia továbbra is megvédi a kisebbségei jogait

2022. július 31. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia továbbra is megvédi a kisebbségek jogait és érdekeit, állította Klaus Iohannis államfő vasárnap a Brassó megyei Szászkeresztúron, ahol a szász kultúrát és hagyományokat népszerűsítő Haferland Hete eseményein vett részt.

„A 2022-es év Romániájában a nemzeti kisebbségek kultúráját és hagyományait értékelik és támogatják, a társadalom elismeri hozzáadott értéküket. Egy modern és demokratikus társadalomban a kultúrák közötti párbeszéd a dolgok természetéhez tartozik, és a jólét forrásává válik.

Románia továbbra is megvédi a kisebbségei jogait és érdekeit, és egy befogadóbb és toleránsabb társadalom kiépítésére törekszik. Az európai hitvallást – egység a sokféleségben – megerősítik az olyan események, mint amilyeneken ma is részt veszünk. Soha, semmilyen vita nem pótolhatja és még kevésbé károsíthatja azt a harmonikus kapcsolatot, ami a románok és azok között alakult ki, akikkel a történelem viszontagságait megosztották, és akikkel most együtt építik európai sorsukat” – idézi a Digi24 az államfőt. A lap szerint ezzel a kijelentésével is Orbán Viktor tusványosi kijelentéseire reagált Iohannis, mivel az általa emlegetett befogadó társadalom ellentétben áll a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn tett rasszista és „Európa-ellenes” kijelentéseivel. Klaus Iohannis beszéde teljes egészében itt olvasható.

Tizedeik alkalommal szervezik meg idén a Haferland (szó szerinti fordításban Zabföld) Hete elnevezésű eseményt, amelyen Iohannis kedélyesen, szinte házigazdaként köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen Nicolae Ciucă miniszterelnök mellett a kormány több tagja is részt vett.

Az államfő szerint látva, hogy az Ukrajában zajló háború miként pusztítja el a kulturális intézményeket és az ukrán történelmi műemlékeket is, Románia még jobban megbecsüli azt a történelmi és kulturális örökséget, amelyet az ősöktől kapott.

Hozzátette, a hatóságoknak, különösen a helyi önkormányzatoknak, a polgárokkal együtt meg kell érteniük, hogy felelősséggel tartoznak a hagyományok megőrzéséért és a kultúrtáj hitelességének védelméért, hogy a jövő generációi megismerhessék, megértsék és értékelhessék identitásuk gyökereit.

„A turizmus és a tematikus rendezvények kiválóan alkalmasak a kulturális örökséghez való hozzáférés ösztönzésére és biztosítására, és ez mind országos, mind helyi közösségi szinten igaz. Történelmünk, hagyományaink és kultúránk akkor válik kulcsfontosságú gazdasági értékké a befektetések vonzása szempontjából, ha elismerjük, tiszteletben tartjuk és felelősségteljesen népszerűsítjük azokat” – idézi az Agerpres az államfő, aki hozzáfűzte: mindezek miatt a kulturális turizmus előmozdítására szánt pénzforrások, különösen az európai alapok megfelelő felhasználása a közigazgatási célon túlmenően erkölcsi kötelességgé is válik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!