Klaus Iohannis: Románia továbbra is megvédi a kisebbségei jogait

2022. július 31. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia továbbra is megvédi a kisebbségek jogait és érdekeit, állította Klaus Iohannis államfő vasárnap a Brassó megyei Szászkeresztúron, ahol a szász kultúrát és hagyományokat népszerűsítő Haferland Hete eseményein vett részt.

„A 2022-es év Romániájában a nemzeti kisebbségek kultúráját és hagyományait értékelik és támogatják, a társadalom elismeri hozzáadott értéküket. Egy modern és demokratikus társadalomban a kultúrák közötti párbeszéd a dolgok természetéhez tartozik, és a jólét forrásává válik.

Románia továbbra is megvédi a kisebbségei jogait és érdekeit, és egy befogadóbb és toleránsabb társadalom kiépítésére törekszik. Az európai hitvallást – egység a sokféleségben – megerősítik az olyan események, mint amilyeneken ma is részt veszünk. Soha, semmilyen vita nem pótolhatja és még kevésbé károsíthatja azt a harmonikus kapcsolatot, ami a románok és azok között alakult ki, akikkel a történelem viszontagságait megosztották, és akikkel most együtt építik európai sorsukat” – idézi a Digi24 az államfőt. A lap szerint ezzel a kijelentésével is Orbán Viktor tusványosi kijelentéseire reagált Iohannis, mivel az általa emlegetett befogadó társadalom ellentétben áll a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn tett rasszista és „Európa-ellenes” kijelentéseivel. Klaus Iohannis beszéde teljes egészében itt olvasható.

Tizedeik alkalommal szervezik meg idén a Haferland (szó szerinti fordításban Zabföld) Hete elnevezésű eseményt, amelyen Iohannis kedélyesen, szinte házigazdaként köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen Nicolae Ciucă miniszterelnök mellett a kormány több tagja is részt vett.

Az államfő szerint látva, hogy az Ukrajában zajló háború miként pusztítja el a kulturális intézményeket és az ukrán történelmi műemlékeket is, Románia még jobban megbecsüli azt a történelmi és kulturális örökséget, amelyet az ősöktől kapott.

Hozzátette, a hatóságoknak, különösen a helyi önkormányzatoknak, a polgárokkal együtt meg kell érteniük, hogy felelősséggel tartoznak a hagyományok megőrzéséért és a kultúrtáj hitelességének védelméért, hogy a jövő generációi megismerhessék, megértsék és értékelhessék identitásuk gyökereit.

„A turizmus és a tematikus rendezvények kiválóan alkalmasak a kulturális örökséghez való hozzáférés ösztönzésére és biztosítására, és ez mind országos, mind helyi közösségi szinten igaz. Történelmünk, hagyományaink és kultúránk akkor válik kulcsfontosságú gazdasági értékké a befektetések vonzása szempontjából, ha elismerjük, tiszteletben tartjuk és felelősségteljesen népszerűsítjük azokat” – idézi az Agerpres az államfő, aki hozzáfűzte: mindezek miatt a kulturális turizmus előmozdítására szánt pénzforrások, különösen az európai alapok megfelelő felhasználása a közigazgatási célon túlmenően erkölcsi kötelességgé is válik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!