Petíció indításával határolódik el a rasszista beszédtől a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport

2022. július 27. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petíciót indított az erdélyi értelmiségiek által létrehozott Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport, amelyben elhatórolódnak Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédének rasszista kijelentéseitől, illetve arra szólítják fel az RMDSZ vezetőit, hogy szólaljanak meg, és határolódjanak el ők is a magyar miniszterelnök előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől. A petíció kezdeményezői a civil csoport tagjai, Eckstein-Kovács Péter (aki kedden már nyilatkozott az RFI-nek Orbán-kijelentései kapcsán), Fosztó László, Gáspárik Attila és Magyari Nándor László, és bárki csatlakozhat, aki egyetért kijelentéseikkel.

„Az egyoldalú politikai üzenetek, ideológiai elfogultság, sőt, pártpropaganda színterévé váló rendezvény keretei között is kirívó az a hangnem, amelyen Orbán Viktor idei előadásában megszólalt, olyan fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva, amelyet vissza kell utasítanunk. Emberi »fajok« nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo sapienshez, mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszédben fölvázolt, ahol »kevert fajú« poszt-Nyugat állna szemben a közép-európai nemzetállamok nem keveredő népességével a második világháborúhoz és a holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl” – állítják a petíció kezdeményezői, akik szerint az ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie az erdélyi magyar nyilvánosságban, „ami évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára”.

Állításuk szerint az, hogy az RMDSZ és az erdélyi magyar média túlnyomó része cinkosan hallgat, egyáltalán nem szolgálja a romániai magyarok érdekeit, mert emiatt a romániai nyilvánosságban „úgy jelenik meg egész közösségünk, mint akik egy ilyen beszédet elfogadnak, netán egyetértenek vele, vagy támogatnak. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk!”

Az aláírókhoz itt lehet csatlakozni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!