Nem lesznek korlátozások a járvány 6. hulláma miatt, ígéri az egészségügyi államtitkár

2022. július 25. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban tetőzhet a koronavírus járvány hatodik hulláma Romániában, jelentette ki Andrei Baciu, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a Digi24 televízió vasárnapi műsorában. Az államtitkár ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy nem lesznek újabb korlátozások miatta.

„Ez a vírus mostantól velünk lesz, és fogunk még találkozni ilyen helyzetekkel (fertőzési hullámokkal – a szerk.), de reméljük és hisszük, hogy ezek egyre enyhébbek lesznek, és egyre kisebb hatással lesznek az emberekre, az egyén szintjén. De nem fognak elmúlni” – mondta Baciu, aki szerint egyén szintjén kell megtanulni együtt élni a járvánnyal, megtanulni, hogyan védekezhetünk velük szembe a lehető leghatékonyabban.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy kollektív szinten tudják mit kell tenniük, és nem terveznek ilyen intézkedéseket. „Romániában határozottan nem gondolkodunk korlátozások bevezetésén, és semmiképpen sem olyan helyzetekben, mint a lockdown” – mondta.

Az államtitkár megismételte, amit már többször is elmondtak, és amiről már mi is írtunk részletesen korábban, hogy az Omicron variáns BA.5 alváltozata fertőzőbb, de az eddigi adatok szerint kevésbé súlyos lefolyású. Baciu szerint a korábbi variánsokhoz képest egy valami jelent újdonságot most, hogy alacsonyabb antitest-reaktivitást okoz, ezért egyre több újbóli megfertőzéssel lehet találkozni. A közelmúltban megfertőződöttek átvészelve a betegséget nem szereztek kellő immunitást, így újra megbetegedhetnek.

Az államtitkár elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium és a Országos Közegészségügyi Intézet két forgatókönyvvel tervez, hogy mikor fog tetőzni a járvány hatodik hulláma. Az egyik szerint augusztus elején érjük el a csúcsot, míg a másik szerint augusztus vége felé, de mindenképp emelkedik az esetszám.

„Jelenleg nem gondolkodunk korlátozásokon, jelenleg csak ajánlásaink vannak, a klasszikus ajánlások” – biztosította az államtitkár, aki azt is hozzátette, lehet, hogy egy fertőzőbb variánsról van szó, és nő az esetszám, de mivel úgy tűnik, hogy kevésbé súlyos lefolyású betegséget okoz, nem feltétlenül azt kell nézni, hogy hány eset van.

Alapvető ajánlása a hatóságoknak, hogy továbbra is viseljünk maszkot zsúfolt helyeken, különösen a zárt terekben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!