A kánikula kivédésére hozott intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság

2022. július 21. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A kánikula hatásait enyhítő intézkedésekről döntött szerdán az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), tudósít az Agerpres. Az intézkedéseket Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője jelentette be szerda esti sajtótájékoztatóján.

A rendelkezések értelmében a hőmérsékleti értékektől függően korlátozni kell a kültéri tevékenységeket és munkavégzést; elsősegélynyújtásra alkalmas, árnyékos fedezékeket kell létrehozni, ahol ingyen ivóvizet biztosítanak; tájékoztatni kell a lakosságot a kánikulára vonatkozó óvintézkedésekről és a tarlóégetés szigorú tiltásáról; az erdészeti felügyelőségeknek fokozottan kell ellenőrizniük az erdőket, főleg a turisták által sűrűn látogatott helyeken; a hatóságoknak tűzvédelmi megfigyelés alatt kell tartaniuk az erdőket és mezőgazdasági területeket; figyelemmel kell kísérni a kiszolgáltatott személyeket; készenlétbe kell helyezni az egészségügyi sürgősségek, tűzvészek vagy balesetek esetén bevetendő erőforrásokat.

A CNSU a lakosság számára is kidolgozott néhány ajánlást. Azt tanácsolják az embereknek, hogy a kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől, igyanak sok vízalapú folyadékot (vizet, gyümölcslevet, langyos teát), fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, viseljenek szellős öltözetet, kalapot, napszemüveget, és kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket.

Arafat ugyanakkor nyomatékosan felszólította a gazdákat, hogy ne gyújtsák meg a tarlót, ne használják a tüzet területük megtisztítására, a turisták se rakjanak tüzet a kirándulás során; az autósoknak külön üzent, kérve őket, hogy ne dobják ki a kocsi ablakán az égő cigarettát. Mindez ugyanis az aszály miatt kiszáradt növényzet lángra lobbanásához, az pedig tűzvészhez vezethet.

A CNSU által elfogadott intézkedések nyár végéig hatályban maradnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!