Erdélyieket is érintett a lutoni repülőtér leállása, de már szervezik a hazaszállításukat

2022. július 20. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Számos erdélyi utas is érintett a Lutunból induló repülőjáratok hétfői törlése vagy halasztása által. A hőségben megolvadt a repülőtér aszfaltborítása, emiatt néhány órára lezárták a repteret, de később megnyitották a kifutópályát. A fennakadás ugyanakkor számos légitársaság járatát érintett, köztük a Wizz Airét is, amelynek az utasai közül sokan úgy érezték, cserben hagyta őket a vállalat.

„Az egy dolog, hogy a Wizz Air rossz minőséget nyújt, de erre csak rátett egy lapáttal a hőség, és nem tudták normálisan megoldani ezt a krízishelyzetet. Az biztos, hogy én soha többet nem utazom velük”

– fakadt ki Réka, akinek hétfő délután lett volna repülője Budapestre. Elmondása szerint először csak halasztásról tájékoztatták őket, és már készültek felülni a repülőgépre, amikor egy üzenetet kaptak arról, hogy megolvadt a kifutópálya, ezért nem tudják mikor indulhat a járatuk. Nem sokkal később már arról tájékoztatták őket, hogy törölték a járatot.

Ebben az üzenetben egyben a lehetőségeikről is tájékoztatta a vállalat őket. Réka elmondása szerint elsősorban az információs ponthoz irányították, hogy keressenek új járatot, amivel hazajuthatnak, de mivel akkor állították le a forgalmat a reptéren, emberek százai álltak az információs pultnál, egyszerűen lehetetlen volt az megközelíteni, illetve megoldani, hogy elérhető áron foglaljanak repülőjegyet. Jövő hétfőn lett volna a következő Wizz Air-járat, amire jegyet tudott volna foglalni Budapestre.

A Luton reptéren várakozó utasok – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A Luton reptéren várakozó utasok – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Egy másik járatra való átfoglalás mellett a jegyár teljes visszatérítéséről, illetve az utas Wizz Air-számlájára történő 120%-os jóváírásról is tájékoztatták őket, majd nem sokkal később egy másik levél is érkezett, amiben azt írta a társaság, hogy ételkuponokat biztosítanak számukra, illetve a szállást is.

A Wizz Air szerdán a Telexnek küldött tájékoztatása lényegében összecseng azzal, amit Réka állít. Azt írták, összesen öt magyar érintettségű járatukat voltak kénytelenek törölni július 18-án. Közleményükben arra is kitérnek, hogy a járattörlések után megkezdték a Londonban rekedtek számára a szállás szervezését, mivel azonban az extrém időjárás más légitársaságok járatait is érintette, tájékoztatták az utasokat, hogy amennyiben tudnak saját maguknak szállást foglalni, az ezzel járó extra költségeket (szállás, reptéri transzfer) a Wizz Air utólag megtéríti számukra. Azt is írták ugyanakkor, hogy szerda délutánra mentesítő járatot szerveztek a Londonban rekedt utasok hazaszállítására.

„Semmilyen kommunikáció nem volt arról, hogy mivel mehetünk haza. Az infóponthoz küldtek, de ott annyian voltak, hogy a közelébe se lehetett jutni.

Úgy éreztünk, hogy nincs semmilyen opciónk, sokan elindultak hazafele, autóval vagy valami mással. Busz- és vonatjáratokat is néztünk. Sokan voltak gyerekkel. A következő napokban csak olyan repülőjáratokra voltak helyek, amire 500-600 fontnál kezdődtek az árak. Az jó sok” – tette hozzá. Elmondása szerint mindenki nagyon idegesnek tűnt a melegben. Vizet egyáltalán nem kaptak, amivel olthatták volna a szomjukat, és ha valaki a telefonján nem tudta olvasni az e-mailjeit, mert például nem volt internet-hozzáférése, az nem jutott semmilyen információhoz sem.

„Arról értesítettek, ha szállásra van szükségem, akkor az applikációjukon keresztül tudok foglalni, de ugyanakkor azt is írták, hogy mivel nincsen elég emberük örülnének, ha mi foglalnánk magunknak szállást és mi intéznénk, és utólag majd visszatérítik nekünk” – mesélte. A reptér közelében lévő hotelekben egyébként 400-500 fontos áron lehet szállást foglalni egy éjszakára.

Réka végül amellett döntött, hogy visszamegy Londonba, ott várja a fejleményeket. Amire az applikációra megkapta az ételkuponokat, már nem volt mit kezdjen velük, mert már nem volt a reptéren. Végül kedd reggel értesítették, hogy visszautalták a 120%-os jóváírást, és csak szerda hajnalban tájékoztatták arról, hogy lesz mentesítő járat Budapestre, amire gyorsan foglalt is egy helyet.

„Én tudtam, hogy vissza tudok jönni a városba, és a szállást is meg tudom oldani. Sokan viszont nem tudták, hogy mi lesz velük. Álltunk ott órák óta, és nem mondtak semmit. Az volt a csúcspont, amikor leállították a forgalmat, mert gyakorlatilag többezer ember várta, hogy mi fog történni, mert csak annyit közöltek, hogy minden járatot törölnek vagy halasztanak” – hangsúlyozta. Elmondása szerint többen voltak olyanok, akár családosok is, akiknek egyáltalán nem volt hová menniük.

Laura Kolozsvárra utazott volna hétfő este. Először csak arról kapott érdesítést, hogy a hőségre való tekintettel bő két órával később indul a járata. Amikor 19 óra után kevéssel megérkezett a repülőtérre, még semmi tájékoztatást nem kapott arról, hogy törölték volna az ő járatát is, pedig ekkor már rengeteg tanácstalan embert látott a repülőtéren, és többen is mesélték, hogy törölték a járatuk.

„Körülbelül 19:30-kor írták ki a kijelzőre, hogy törölték a járatomat. Néztem, hogy csak egy hétre rá lett volna a Wizz Airnek járata Kolozsvárra, és akkor inkább úgy döntöttem, hogy visszavonatozok Londonba, mert szerencsémre volt ahová, és a szabadságomból is van még.

Az információs pontnál kígyózó sorban álltak az emberek, és aztán közben be is zárták. Értelmetlen lett volna maradnom. A kolozsvári járatra több gyerekes család várt, teljesen kiakadtak, csak tanácstalanul várakoztak” – írta le a helyzetét Laura, aki szerint azt is érdemes hozzátenni, hogy „kétségbeejtő hőség volt”. Ő végül úgy döntött, hogy az időben legközelebbi, csütörtöki Temesvárra induló Wizz Air járattal tér haza Romániába, most csak annak szurkol, hogy az tényleg felszálljon.