Romániában a legnagyobb az üdülési szegénység: a munkavállalók 47 százaléka nem engedheti meg magának a vakációt

2022. július 19. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Szakszervezetek Európai Intézete (ETUI) arról készített felmérést, milyen mértékben engedhetik meg maguknak az európai munkavállalók, hogy a nyári időszakban legalább egy hétig vakációzzanak.

Az eredmény Románia szempontjából lesújtó: a munkavállalók 47 százaléka nem tudja megengedni magának akár az egy hetes szabadságot sem.

Második helyen Görögország áll, ahol a becslések szerint a munkavállalók 43,4 százaléka, azaz mintegy 1 629 245 ember nem tud kivenni akár egy hét szabadságot sem, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, ismertette a G4Media a felmérés eredményeit.

Romániát és Görögországot Litvánia követi 41 százalékkal. A GSSE szerint Európában összesen több mint 38 millió munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy egy hétre elmenjen nyaralni, még akkor sem, ha dolgozik.

„Méltányos béremelés nélkül a munkaadók és a politikusok a nyári szabadságról visszatérve a düh őszével, majd az elégedetlenség telével találják szembe magukat” – fogalmazott közleményében az Európai Szakszervezetek Intézete.

A számadatok a Szakszervezetek Európai Intézete (ETUI) által közzétett adatok az Eurostat nyilvánosan nem hozzáférhető „mikroadatainak” elemzésén alapulnak. Az ETUI az Eurostat által megadott százalékos adatok alapján számította ki azoknak a munkavállalóknak a számát, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy szabadságra menjenek.

A jelentés rámutat, hogy az üdülési szegénység a megélhetési válság és az infláció miatt valószínűleg még súlyosabbá válik, és kiemeli, hogy a munkavállalóknak Európa-szerte tisztességes béremelést kellene kapniuk idén nyáron.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!