Romániában a legnagyobb az üdülési szegénység: a munkavállalók 47 százaléka nem engedheti meg magának a vakációt

2022. július 19. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Szakszervezetek Európai Intézete (ETUI) arról készített felmérést, milyen mértékben engedhetik meg maguknak az európai munkavállalók, hogy a nyári időszakban legalább egy hétig vakációzzanak.

Az eredmény Románia szempontjából lesújtó: a munkavállalók 47 százaléka nem tudja megengedni magának akár az egy hetes szabadságot sem.

Második helyen Görögország áll, ahol a becslések szerint a munkavállalók 43,4 százaléka, azaz mintegy 1 629 245 ember nem tud kivenni akár egy hét szabadságot sem, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, ismertette a G4Media a felmérés eredményeit.

Romániát és Görögországot Litvánia követi 41 százalékkal. A GSSE szerint Európában összesen több mint 38 millió munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy egy hétre elmenjen nyaralni, még akkor sem, ha dolgozik.

„Méltányos béremelés nélkül a munkaadók és a politikusok a nyári szabadságról visszatérve a düh őszével, majd az elégedetlenség telével találják szembe magukat” – fogalmazott közleményében az Európai Szakszervezetek Intézete.

A számadatok a Szakszervezetek Európai Intézete (ETUI) által közzétett adatok az Eurostat nyilvánosan nem hozzáférhető „mikroadatainak” elemzésén alapulnak. Az ETUI az Eurostat által megadott százalékos adatok alapján számította ki azoknak a munkavállalóknak a számát, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy szabadságra menjenek.

A jelentés rámutat, hogy az üdülési szegénység a megélhetési válság és az infláció miatt valószínűleg még súlyosabbá válik, és kiemeli, hogy a munkavállalóknak Európa-szerte tisztességes béremelést kellene kapniuk idén nyáron.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!