Hétszer több erdő égett le idén, mint tavaly: a felperzselt területek több mint 10 ezer hektárt tesznek ki

2022. július 19. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

A szélsőséges hőmérséklet és a tartós szárazság miatt az év első hat hónapjában hétszer annyi erdő égett le, mint az előző év azonos időszakában: eddig több mint 10 ezer hektár égett le.

711 tűzesetet regisztráltak a hatóságok a Romsilva által kezelt erdőkben, miközben a tavaly ugyanebben a periódusban mindössze 98 tűzeset történt. A gondatlanságból okozott tüzek, az időjárási viszonyok, a szárazság és magas hőmérsékletek miatt nagy intenzitással terjednek.

Az elpusztított terület – 10 304 hektár erdő égett le – majdnem akkora, mint Temesvár városa, vagy fele akkora, mint a főváros. A legtöbb tűzeset Gorj megyében történt – 124, majd Szeben, Krassó-Szörény és Mehedinți következik.

Megjegyzendő, hogy ezek csak azok a tüzek, amelyek a Romsilva által kezelt erdőkben keletkeztek, és ez Románia erdeinek csak a fele. A vegetációs tüzek olyan nagy számban fordulnak elő, hogy a tűzoltók feladatainak mintegy 70%-át ezek tették ki az elmúlt periódusban. Csak a múlt hétvégén több mint 400 beavatkozásra volt szükség az erdőtüzek megfékezése érdekében.

A tűzoltóság felhívja a figyelmet, hogy a vegetációs tüzek legtöbbször figyelmetlenség miatt keletkeznek: az emberek szemetet gyújtanak fel, majd a lángok átterjedtek a közeli területekre is, és elharapóznak az erdőben, tetemes kárt okozva.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!