Egészségügyi államtitkár: nem épülnek új kórházak a helyreállítási alapból, csupán a régieket újítják fel

2022. július 18. – 15:57

frissítve

Egészségügyi államtitkár: nem épülnek új kórházak a helyreállítási alapból, csupán a régieket újítják fel
A mentőszolgálat tagjai dolgoznak Piatra Neamt városában, a kórháztűz helyszínén, ahol leégett az intenzív osztály 2020. november 14-én – Fotó: Robert Iosub / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi minisztérium államtitkára, Adriana Pistol hétfőn kijelentette, hogy a helyreállítási alapból (PNRR) nem épül 25 új kórház, ahogyan azt korábban a nyilvánosság előtt hangoztatta az egészségügyi minisztérium, hanem csak a meglévő egészségügyi intézményeket fogják fejleszteni. Új kórházak csak regionális kórházak lesznek, mondta.

Egy hétfői sajtótájékoztatón derült ki mindez, amikor – amint az RFI híréből kiderül – az egészségügyi tárca államtitkárát az újságírók felkérték, mondja el, mikor válik publikussá a PNRR keretében építendő 25 új kórház listája, Adriana Pistol azt válaszolta, hogy nem építenek új kórházakat, hanem a meglévőket fejlesztik. Ezeket a létesítményeket pedig egy 49 egészségügyi intézményt tartalmazó listáról választják ki.

„Mindenképpen időbe telik, nem tudok pontos időkeretet mondani, hogy mennyi ideig fog tartani, mert ez egy fáradságos eljárás. A probléma az, hogy nem fog 25 új kórház épülni. A helyreállítási alapból a 25 kórház számára különböző fejlesztéseket, rekonstrukciókat, átalakításokat finanszírozunk, részben vagy teljes egészében. Tehát nem fog épülni 25 új kórház” – mondta Pistol.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken nyilvános konzultáció céljából közzétette a 12. komponenshez, a közegészségügyi infrastruktúra-beruházásokhoz kapcsolódó rangsorolás módszertanát. E komponens révén, a prioritási kritériumok alkalmazását követően, az Egészségügyi Minisztérium által 2021-ben nyilvántartásba vett és az Európai Bizottsággal egyeztetett 49 célkitűzésből legalább 25 új kórház, kórházi egység építését és felszerelését érintő beruházási célt választanak ki országos szinten – olvasható az Egészségügyi Minisztérium által kiadott sajtóközleményben.

A teljes beruházás több mint 1,7 milliárd eurót tesz ki.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az új épületek megfelelnek majd az energiahatékonysági követelményeknek, a hatályos jogszabályoknak és a meglévő nemzetközi minőségi és teljesítményszabványoknak megfelelően.

A projektek felvételére a PNRR által finanszírozott projektek listájára az Egészségügyi Minisztérium tesz javaslatot, tiszteletben tartva a rangsorolási módszertan rendelkezéseit.

A listát kormányhatározattal jóváhagyásra terjesztik elő, majd ezt követően kezdődnek meg az egyes beruházásokra vonatkozó finanszírozási eljárások.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!