Egészségügyi államtitkár: nem épülnek új kórházak a helyreállítási alapból, csupán a régieket újítják fel

2022. július 18. – 15:57

frissítve

Egészségügyi államtitkár: nem épülnek új kórházak a helyreállítási alapból, csupán a régieket újítják fel
A mentőszolgálat tagjai dolgoznak Piatra Neamt városában, a kórháztűz helyszínén, ahol leégett az intenzív osztály 2020. november 14-én – Fotó: Robert Iosub / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi minisztérium államtitkára, Adriana Pistol hétfőn kijelentette, hogy a helyreállítási alapból (PNRR) nem épül 25 új kórház, ahogyan azt korábban a nyilvánosság előtt hangoztatta az egészségügyi minisztérium, hanem csak a meglévő egészségügyi intézményeket fogják fejleszteni. Új kórházak csak regionális kórházak lesznek, mondta.

Egy hétfői sajtótájékoztatón derült ki mindez, amikor – amint az RFI híréből kiderül – az egészségügyi tárca államtitkárát az újságírók felkérték, mondja el, mikor válik publikussá a PNRR keretében építendő 25 új kórház listája, Adriana Pistol azt válaszolta, hogy nem építenek új kórházakat, hanem a meglévőket fejlesztik. Ezeket a létesítményeket pedig egy 49 egészségügyi intézményt tartalmazó listáról választják ki.

„Mindenképpen időbe telik, nem tudok pontos időkeretet mondani, hogy mennyi ideig fog tartani, mert ez egy fáradságos eljárás. A probléma az, hogy nem fog 25 új kórház épülni. A helyreállítási alapból a 25 kórház számára különböző fejlesztéseket, rekonstrukciókat, átalakításokat finanszírozunk, részben vagy teljes egészében. Tehát nem fog épülni 25 új kórház” – mondta Pistol.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken nyilvános konzultáció céljából közzétette a 12. komponenshez, a közegészségügyi infrastruktúra-beruházásokhoz kapcsolódó rangsorolás módszertanát. E komponens révén, a prioritási kritériumok alkalmazását követően, az Egészségügyi Minisztérium által 2021-ben nyilvántartásba vett és az Európai Bizottsággal egyeztetett 49 célkitűzésből legalább 25 új kórház, kórházi egység építését és felszerelését érintő beruházási célt választanak ki országos szinten – olvasható az Egészségügyi Minisztérium által kiadott sajtóközleményben.

A teljes beruházás több mint 1,7 milliárd eurót tesz ki.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az új épületek megfelelnek majd az energiahatékonysági követelményeknek, a hatályos jogszabályoknak és a meglévő nemzetközi minőségi és teljesítményszabványoknak megfelelően.

A projektek felvételére a PNRR által finanszírozott projektek listájára az Egészségügyi Minisztérium tesz javaslatot, tiszteletben tartva a rangsorolási módszertan rendelkezéseit.

A listát kormányhatározattal jóváhagyásra terjesztik elő, majd ezt követően kezdődnek meg az egyes beruházásokra vonatkozó finanszírozási eljárások.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!