Ciolacu szerint a katonák és rendőrök nyugdíja nem különleges nyugdíj

2022. július 18. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kijelentette, hogy véleménye szerint a katonák és a belügyminisztérium alkalmazottainak nyugdíja foglalkozási nyugdíj, nem pedig különleges nyugdíj. A szociáldemokrata pártvezető nyilatkozata az Európai Bizottság ajánlásának kontextusában érdekes, ugyanis, amint azt az Economedia portál megírta, az EB egy hivatalos dokumentumban felszólította a román kormányt, hogy a járulékalapú nyugdíjakról szóló törvény reformjába a rendőrök és katonatisztek katonai nyugdíját és mindenféle speciális rendszert is vonjon be. A speciális nyugdíjakat ugyanis be kell vonni a nyugdíjreformba, ami azt jelenti, hogy a magas adó miatt jóval kevesebbet kapnának meg belőle a kedvezményezettek, mint eddig.

Amint a G4Media rávilágít, Nicolae Ciucă miniszterelnök a katonai nyugdíj egyik kedvezményezettje, amelyből 2020-ban 215 880 lejes jövedelemre tett szert, ami jóval meghaladta miniszteri fizetését, amely ugyanabban az évben 168 613 lej volt – derül ki a kormányfő vagyonnyilatkozatából.

A Védelmi és a Belügyminisztérium azonban visszautasította a munkaügyi tárcának azt a javaslatát, hogy a katonai és rendőri nyugdíjakat is vonják be a nyugdíjreformba, amely a járulékfizetésen alapul majd. A két minisztérium ellenzi ezt a lépést, noha a sajtó az elmúlt években folyamatosan beszámolt azokról a belügyi és védelmi alkalmazottakról, akik a szolgálati idejük alatti a jövedelmüket jóval meghaladó nyugdíjat kaptak, nem beszélve arról, hogy nyugdíjazás után – amely ezeknek az alkalmazottaknak az esetében 40-50 éves korban következik be – ismét munkába állnak különböző magáncégeknél, így kettős jövedelemhez jutnak.

Bár Ciolacu elismerte, hogy „szinte megmagyarázhatatlan, hogyan lehet magasabb a nyugdíj, mint az aktív jövedelem”, kizárta annak lehetőségét, hogy a katonai és rendőrségi nyugdíjakat különleges nyugdíjaknak minősítenék, és ezért túladóztatnák őket.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!