Ciolacu szerint a katonák és rendőrök nyugdíja nem különleges nyugdíj

2022. július 18. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kijelentette, hogy véleménye szerint a katonák és a belügyminisztérium alkalmazottainak nyugdíja foglalkozási nyugdíj, nem pedig különleges nyugdíj. A szociáldemokrata pártvezető nyilatkozata az Európai Bizottság ajánlásának kontextusában érdekes, ugyanis, amint azt az Economedia portál megírta, az EB egy hivatalos dokumentumban felszólította a román kormányt, hogy a járulékalapú nyugdíjakról szóló törvény reformjába a rendőrök és katonatisztek katonai nyugdíját és mindenféle speciális rendszert is vonjon be. A speciális nyugdíjakat ugyanis be kell vonni a nyugdíjreformba, ami azt jelenti, hogy a magas adó miatt jóval kevesebbet kapnának meg belőle a kedvezményezettek, mint eddig.

Amint a G4Media rávilágít, Nicolae Ciucă miniszterelnök a katonai nyugdíj egyik kedvezményezettje, amelyből 2020-ban 215 880 lejes jövedelemre tett szert, ami jóval meghaladta miniszteri fizetését, amely ugyanabban az évben 168 613 lej volt – derül ki a kormányfő vagyonnyilatkozatából.

A Védelmi és a Belügyminisztérium azonban visszautasította a munkaügyi tárcának azt a javaslatát, hogy a katonai és rendőri nyugdíjakat is vonják be a nyugdíjreformba, amely a járulékfizetésen alapul majd. A két minisztérium ellenzi ezt a lépést, noha a sajtó az elmúlt években folyamatosan beszámolt azokról a belügyi és védelmi alkalmazottakról, akik a szolgálati idejük alatti a jövedelmüket jóval meghaladó nyugdíjat kaptak, nem beszélve arról, hogy nyugdíjazás után – amely ezeknek az alkalmazottaknak az esetében 40-50 éves korban következik be – ismét munkába állnak különböző magáncégeknél, így kettős jövedelemhez jutnak.

Bár Ciolacu elismerte, hogy „szinte megmagyarázhatatlan, hogyan lehet magasabb a nyugdíj, mint az aktív jövedelem”, kizárta annak lehetőségét, hogy a katonai és rendőrségi nyugdíjakat különleges nyugdíjaknak minősítenék, és ezért túladóztatnák őket.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!