Korrupció miatt több mint hat év börtönre ítélték az Unifarm volt igazgatóját

2022. július 8. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció miatt 6 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti törvényszék az Unifarm állami vállalat volt igazgatóját, írja az Agerpres. A DNA szerint Adrian Eugen Ionel a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején egy közvetítőn keresztül 760 ezer eurót kért egy cégtől, hogy az Unifarm cserében ennek a vállalatnak ítéljen oda egy szerződést 250 ezer védőruha és 3 millió védőmaszk beszerzéséről.

Ugyanabban az ügyben az Unifarm kereskedelmi részlegének volt vezetőjére, Maria Lizica Daniela Radura 4 év és 4 hónap börtönbüntetést szabtak ki.

Az ítélet nem jogerős.

Adrian Eugen Ionel ellen 2020 októberében emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés, befolyással üzérkedésben való bűnrészesség, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításra való felbujtás és hivatali tisztség más személy előnyben részesítésére történő felhasználása miatt.

A DNA szerint Eugen Adrian Ionel egy közvetítőn keresztül 760 ezer eurót kért egy cégtől, hogy az Unifarm cserében ennek a vállalatnak ítéljen oda egy szerződést 250 ezer védőruha és 3 millió védőmaszk beszerzéséről.

Az állami vállalat és a magáncég közötti szerződést 2020 márciusának közepén írták alá, a DNA szerint a közbeszerzésekről szóló 2016/98-as törvénybe foglaltak megszegésével.

Az ügyészek szerint az állami vállalat igazgatója rávette az Unifarm kereskedelmi részlegének akkori vezetőjét, Maria Lizica Daniela Radut, hogy a szerződés odaítéléséről szóló dokumentumokban úgy tüntesse fel, hogy a beszállító cég jogi képviselőjével tárgyalták meg a szerződés feltételeit, holott a valóságban Ionel Eugen Adrian és a közvetítő szabta meg a feltételeket és az egészségügyi felszerelések árát egy bukaresti vendéglőben. „Szolgáltatásaiért” cserében a közvetítő a szerződés összértékének 18 százalékát, azaz 5.810.175 lejt kért maga és az Unifarm több alkalmazottja számára. A megegyezés szerint az összegből 760.000 euró járt volna a vezérigazgatónak – állítja a DNA.

Mivel a magáncég nem fizette ki a közvetítőnek a beígért összeget, Eugen Adrian Ionel a szerződés egyoldalú felmondásáról döntött. Így a leszerződött felszerelésekből végül 26 ezer védőruhát és egymillió maszkot (utóbbiak nem feleltek meg a szerződésben rögzített követelményeknek) kapott meg és fizetett ki az Unifarm. A DNA szerint ezzel az eljárással 2.380.000 lejes kár keletkezett az Unifarm költségvetésében, ennyibe kerültek ugyanis a nem megfelelő minőségű maszkok.

Az ügyészek ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy Eugen Adrian Ionelt törvénytelenül nevezték ki 2016. június 6-án az Unifarm vezérigazgatójává, akkor ugyanis az igazgatótanács elnöki tisztségét töltötte be, és a hatályos törvényi rendelkezések tiltják, hogy az igazgatótanács elnöke a vezérigazgatói tisztséget is betöltse.

Korábban az ügy másik három vádlottja – a közvetítő személy, valamint a beszállító cég két képviselője – beismerte tettét, és vádalkut kötött a DNA-val. Őket végül befolyással való üzérkedés, illetve befolyás vásárlása miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!