Korrupció miatt több mint hat év börtönre ítélték az Unifarm volt igazgatóját

2022. július 8. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció miatt 6 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti törvényszék az Unifarm állami vállalat volt igazgatóját, írja az Agerpres. A DNA szerint Adrian Eugen Ionel a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején egy közvetítőn keresztül 760 ezer eurót kért egy cégtől, hogy az Unifarm cserében ennek a vállalatnak ítéljen oda egy szerződést 250 ezer védőruha és 3 millió védőmaszk beszerzéséről.

Ugyanabban az ügyben az Unifarm kereskedelmi részlegének volt vezetőjére, Maria Lizica Daniela Radura 4 év és 4 hónap börtönbüntetést szabtak ki.

Az ítélet nem jogerős.

Adrian Eugen Ionel ellen 2020 októberében emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés, befolyással üzérkedésben való bűnrészesség, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításra való felbujtás és hivatali tisztség más személy előnyben részesítésére történő felhasználása miatt.

A DNA szerint Eugen Adrian Ionel egy közvetítőn keresztül 760 ezer eurót kért egy cégtől, hogy az Unifarm cserében ennek a vállalatnak ítéljen oda egy szerződést 250 ezer védőruha és 3 millió védőmaszk beszerzéséről.

Az állami vállalat és a magáncég közötti szerződést 2020 márciusának közepén írták alá, a DNA szerint a közbeszerzésekről szóló 2016/98-as törvénybe foglaltak megszegésével.

Az ügyészek szerint az állami vállalat igazgatója rávette az Unifarm kereskedelmi részlegének akkori vezetőjét, Maria Lizica Daniela Radut, hogy a szerződés odaítéléséről szóló dokumentumokban úgy tüntesse fel, hogy a beszállító cég jogi képviselőjével tárgyalták meg a szerződés feltételeit, holott a valóságban Ionel Eugen Adrian és a közvetítő szabta meg a feltételeket és az egészségügyi felszerelések árát egy bukaresti vendéglőben. „Szolgáltatásaiért” cserében a közvetítő a szerződés összértékének 18 százalékát, azaz 5.810.175 lejt kért maga és az Unifarm több alkalmazottja számára. A megegyezés szerint az összegből 760.000 euró járt volna a vezérigazgatónak – állítja a DNA.

Mivel a magáncég nem fizette ki a közvetítőnek a beígért összeget, Eugen Adrian Ionel a szerződés egyoldalú felmondásáról döntött. Így a leszerződött felszerelésekből végül 26 ezer védőruhát és egymillió maszkot (utóbbiak nem feleltek meg a szerződésben rögzített követelményeknek) kapott meg és fizetett ki az Unifarm. A DNA szerint ezzel az eljárással 2.380.000 lejes kár keletkezett az Unifarm költségvetésében, ennyibe kerültek ugyanis a nem megfelelő minőségű maszkok.

Az ügyészek ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy Eugen Adrian Ionelt törvénytelenül nevezték ki 2016. június 6-án az Unifarm vezérigazgatójává, akkor ugyanis az igazgatótanács elnöki tisztségét töltötte be, és a hatályos törvényi rendelkezések tiltják, hogy az igazgatótanács elnöke a vezérigazgatói tisztséget is betöltse.

Korábban az ügy másik három vádlottja – a közvetítő személy, valamint a beszállító cég két képviselője – beismerte tettét, és vádalkut kötött a DNA-val. Őket végül befolyással való üzérkedés, illetve befolyás vásárlása miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!