Gyermekbántalmazási ügy: megfellebbezte az ügyészség a 30 év börtönről szóló ítéletet

2022. július 7. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megfellebbezte a csíkszeredai ügyészség a Szent Ferenc Alapítvány két gyermekotthonának lakóit rendszeresen bántalmazó volt nevelő büntetőperében kihirdetett alapfokú ítéletet.

Dragoș Chiriac főügyész írásos megkeresésünkre közölte: nem áll módjában részletekkel szolgálni arról, hogy miért elégedetlen a vádhatóság a vádlottra múlt szerdán kiszabott 30 éves börtönbüntetéssel. Tájékoztatása szerint a fellebbezést továbbítják a büntetőpert másodfokon tárgyaló marosvásárhelyi táblabírósághoz, és ez utóbbi intézmény tiszte lesz eldönteni, hogy a tartalmát a sajtó rendelkezésére bocsátja-e.

Mint korábban írtuk, a csíkszeredai bíróság a jelenleg 35 éves vádlottra 24 bűncselekmény – a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, illetve a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban gondjaira bízott kiskorúak sérelmére elkövetett többrendbeli nemi erőszak, kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés és bántalmazás – miatt együttesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabott ki, 12 vádpontban pedig megállapította a bűncselekmény elévülését. A bíróság halmazati büntetésként 30 éves szabadságvesztésre és 790 ezer lej kártérítés megfizetésére ítélte a volt nevelőt.

A vádlott ügyvédje, Radu Sorin a Transtelexnek elmondta: meg fogja fellebbezni az ítéletet, amint kézhez kapja a bírói végzést és az indoklását.

„Védencem több tanúját a bíróság nem volt hajlandó kihallgatni. A bíró elfogult volt, a tárgyalások közben ordibált az elődömre” – jelentette ki arra utalva, hogy ő már a második ügyvédje a volt nevelőnek, az első ugyanis a per folyamán visszalépett.

Radu Sorint egyébként már az ítélethirdetést követő napokban is megkerestük, hogy az esetleges fellebbezésről érdeklődjünk. Akkor a brassói ügyvéd azzal hárította kérdésünket, hogy a szabadságát tölti. Néhány nappal később, a másodszori telefonhívásunkkor azonban már arra is nyitottnak mutatkozott, hogy a vádlottal együtt interjút adjon a Transtelexnek, ha az irodájában személyesen megkeressük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!