Gyermekbántalmazási ügy: megfellebbezte az ügyészség a 30 év börtönről szóló ítéletet

2022. július 7. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megfellebbezte a csíkszeredai ügyészség a Szent Ferenc Alapítvány két gyermekotthonának lakóit rendszeresen bántalmazó volt nevelő büntetőperében kihirdetett alapfokú ítéletet.

Dragoș Chiriac főügyész írásos megkeresésünkre közölte: nem áll módjában részletekkel szolgálni arról, hogy miért elégedetlen a vádhatóság a vádlottra múlt szerdán kiszabott 30 éves börtönbüntetéssel. Tájékoztatása szerint a fellebbezést továbbítják a büntetőpert másodfokon tárgyaló marosvásárhelyi táblabírósághoz, és ez utóbbi intézmény tiszte lesz eldönteni, hogy a tartalmát a sajtó rendelkezésére bocsátja-e.

Mint korábban írtuk, a csíkszeredai bíróság a jelenleg 35 éves vádlottra 24 bűncselekmény – a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, illetve a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban gondjaira bízott kiskorúak sérelmére elkövetett többrendbeli nemi erőszak, kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés és bántalmazás – miatt együttesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabott ki, 12 vádpontban pedig megállapította a bűncselekmény elévülését. A bíróság halmazati büntetésként 30 éves szabadságvesztésre és 790 ezer lej kártérítés megfizetésére ítélte a volt nevelőt.

A vádlott ügyvédje, Radu Sorin a Transtelexnek elmondta: meg fogja fellebbezni az ítéletet, amint kézhez kapja a bírói végzést és az indoklását.

„Védencem több tanúját a bíróság nem volt hajlandó kihallgatni. A bíró elfogult volt, a tárgyalások közben ordibált az elődömre” – jelentette ki arra utalva, hogy ő már a második ügyvédje a volt nevelőnek, az első ugyanis a per folyamán visszalépett.

Radu Sorint egyébként már az ítélethirdetést követő napokban is megkerestük, hogy az esetleges fellebbezésről érdeklődjünk. Akkor a brassói ügyvéd azzal hárította kérdésünket, hogy a szabadságát tölti. Néhány nappal később, a másodszori telefonhívásunkkor azonban már arra is nyitottnak mutatkozott, hogy a vádlottal együtt interjút adjon a Transtelexnek, ha az irodájában személyesen megkeressük.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!