Éledezik a turizmus, Szovátán 85%-os kihasználtságra számítanak

2022. július 7. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A korlátozások feloldása miatt a turisták kezdenek visszatérni az üdülőhelyekre, Szováta pedig a legkedveltebbek közé tartozik, ezért az itteni szállodák kihasználtsága várhatóan eléri a 85%-ot, írja a G4Media. A szovátai szálláshelyek több mint 70%-a máris foglalt.

Az Ensana Health Spa Hotels Group (korábban Danubius) három szállodájában az első öt hónapban az átlagos kihasználtság 46% volt, szemben az előző év azonos időszakának 34,4%-ával. A nyári időszakban a kihasználtság várhatóan 85%-ra emelkedik.

A legtöbb turista Romániából, Moldovából, Magyarországról és Németországból érkezik, akik elsősorban a gyógyhatású, sós vizű tavak miatt jönnek az üdülőhelyre.

„Szovátán megkezdődött a turisztikai szezon, eddig azt látjuk, hogy több a turista, mint tavaly. Valószínűleg ez összefüggésben van a július végével, amikor lejártak a 2019-2020-as évre szóló üdülési utalványok. A július-augusztusi hónapra érkeznek a kérelmek, júliusra már elértük a 70%-os, augusztusra a 60%-os kihasználtságot, de becsléseink szerint ez 85% fölé emelkedik” – nyilatkozta Andrei Rusu, a szállodalánc vezérigazgatója,

Jelenleg a kormány asztalán van egy olyan tervezet, amely 500 millió euró vissza nem térítendő finanszírozást biztosítana a gyógyturizmus ágazatában működő vállalkozásoknak. A pénzt szálláshelyekre, kezelőberendezésekre vagy a dolgozók képzésére lehetne fordítani, a projekt jelenleg közvitára van bocsátva.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!