Éledezik a turizmus, Szovátán 85%-os kihasználtságra számítanak

2022. július 7. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A korlátozások feloldása miatt a turisták kezdenek visszatérni az üdülőhelyekre, Szováta pedig a legkedveltebbek közé tartozik, ezért az itteni szállodák kihasználtsága várhatóan eléri a 85%-ot, írja a G4Media. A szovátai szálláshelyek több mint 70%-a máris foglalt.

Az Ensana Health Spa Hotels Group (korábban Danubius) három szállodájában az első öt hónapban az átlagos kihasználtság 46% volt, szemben az előző év azonos időszakának 34,4%-ával. A nyári időszakban a kihasználtság várhatóan 85%-ra emelkedik.

A legtöbb turista Romániából, Moldovából, Magyarországról és Németországból érkezik, akik elsősorban a gyógyhatású, sós vizű tavak miatt jönnek az üdülőhelyre.

„Szovátán megkezdődött a turisztikai szezon, eddig azt látjuk, hogy több a turista, mint tavaly. Valószínűleg ez összefüggésben van a július végével, amikor lejártak a 2019-2020-as évre szóló üdülési utalványok. A július-augusztusi hónapra érkeznek a kérelmek, júliusra már elértük a 70%-os, augusztusra a 60%-os kihasználtságot, de becsléseink szerint ez 85% fölé emelkedik” – nyilatkozta Andrei Rusu, a szállodalánc vezérigazgatója,

Jelenleg a kormány asztalán van egy olyan tervezet, amely 500 millió euró vissza nem térítendő finanszírozást biztosítana a gyógyturizmus ágazatában működő vállalkozásoknak. A pénzt szálláshelyekre, kezelőberendezésekre vagy a dolgozók képzésére lehetne fordítani, a projekt jelenleg közvitára van bocsátva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!