Kiszáradt egy tó Szatmár megyében

2022. július 6. – 09:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen kiszáradt a Szatmár megyei Kismajtény közelében fekvő halastó, írja a presasm.ro. A víztükör nagysága itt – optimális körülmények között – meghaladja a 100 hektárt.

A Majtényi-tó természetvédelmi terület, az egykori Ecsedi-láp teknőjében fekszik. A térség hajdani hatalmas kiterjedésű vizes előhelyeinek lecsapolása miatt vált fontossá: számos költöző madárfajnak biztosít őszi-tavaszi pihenő helyet, ugyanakkor több vándormadárfaj húzza itt ki a hideg időszakot, ha teljesen be nem fagy.

A Majtényi-tó a kiszáradás előtt és most – Fotó: presasm.ro A Majtényi-tó a kiszáradás előtt és most – Fotó: presasm.ro
A Majtényi-tó a kiszáradás előtt és most – Fotó: presasm.ro

A víz eltűnése nyilvánvalóan a hetek, vagy pontosabban hónapok óta tartó súlyos aszály következménye. Hasonló helyzet korábbi, száraz nyarakon is kialakult. 2015-ben például a víztükör a normál kiterjedésének nem egészen harmadára zsugorodott.

A román-magyar határ közelében fekvő tómeder kiszáradásában bizonyára szerepet játszik a Kraszna és befolyóinak vízszint-csökkenése. Egy államközi szerződés értelmében ugyanis Romániának garantálnia kell egy minimális vízszintet a folyón.

A gazdag madárvilágnak otthont adó halastavat gyakran látogatják a madarászok – Fotó: Fehér Kinga
A gazdag madárvilágnak otthont adó halastavat gyakran látogatják a madarászok – Fotó: Fehér Kinga

Amikor a folyók, patakok hozama lecsökken, megtiltják a Majtényi-tó táplálását a folyóvizekből. Egyéb vízutánpótlása nem lévén, ilyenkor a halastó szintje is visszaesik. A tómeder teljes kiszáradására – legalábbis szárazság miatt – az utóbbi néhány évtizedben nem volt példa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!