Iohannis: az állam nem fordíthatja minden pénzét az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására

2022. július 6. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A román állam nem fordíthatja minden pénzét az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök keddi sajtótájékoztatóján, írja az Agerpres.

'A kormány megteszi azt, ami jelen körülmények között lehetséges. És most ennyi volt lehetséges, hogy stabilizálja és 50 banival csökkentse az üzemanyagárat. A benzin és a gázolaj árát nem közvetlenül a kőolaj hordónkénti ára határozza meg. Külön piaca van a nyersolajnak, és külön a benzinnek és a gázolajnak. Most a benzin és a gázolaj mindenhol drágult, és nyilvánvalóan van összefüggés az olajár és a benzin, illetve a gázolaj ára között, de ez a kapcsolat nem annyira közvetlen, mint ahogy azt sokan remélték, hogy ha az olajár stabilizálódik, akkor automatikusan csökken a kútnál az üzemanyag ára" – fejtette ki az államfő.

Az állami büdzséből 'nem lehet fedezni mindig minden egyes drágulást, mindenki számára' – nyomatékosította.

'Nem tudjuk minden pénzünket az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására fordítani, és elhanyagolni a beruházásokat. A beruházások szükségesek, mint ahogy a bérek kifizetése, az oktatás biztosítása, stb. is mind szükséges' – magyarázta az államelnök.

Az élelmiszerválságra vonatkozó kérdésre Iohannis kifejtette, nem hiszi, hogy gondok lesznek Romániában az élelmezéssel, bár a nemzetközi áremelkedéseket megérezzük valamilyen formában. 'Amikor eljön az ideje, a kormány közbe fog lépni' – szögezte le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!