Egyesek vassulymokat helyeztek ki ismét a Kelemen-havasokban, több autó és motor kerekét szúrták ki

2022. július 5. – 14:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a Kelemen-havasok Nemzeti Parkban csak gyalogosan volna szabad kirándulni, nemcsak a pórul járt turisták, de a hatóságok is háborognak a gerillaakciók miatt.

A Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat számolt be arról, hogy több turista is jelezte: a Kelemen-havasok Nemzeti Park több turistaútvonalán autó- és kerékpárgumi-kiszúró csapdák jelentek meg. Hogy kik voltak, akik kihelyezték a gumigyilkos vassulymokat, egyelőre nem sikerült kideríteni, írja az Agerpres.

„Az elmúlt hétvégén több turista is jelezte a Palotailván szolgálatot teljesítő hegyimentő csapatnak, hogy autóik defektet kaptak a Nagy-Ilva völgyében! Sajnos valakik szándékosan helyeztek el csapdákat a fent említett erdei úton!” – írta a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat a Facebook-oldalán.

A szolgálat vezetője, Kovács Zoltán Róbert kedden elmondta, hogy még a hegyimentők autóinak is leeresztettek a kerekei, miután áthajtottak ezeken a csapdákon.

„Ezeken az utakon ismeretlenek időről időre csapdákat állítanak, és sajnos ezen a hétvégén több turista is defektes kerékkel maradt a Ratosnya völgyében és az Ilva völgyében. Kellemetlen, amikor az ember a hegyről érkezik, és az autóját defektesen találja. Kellemetlen, mert egyes részeken nincs mobiljel. A hegyimentőkkel is megtörtént már, hogy a hegyről hazafelé jövet a kocsit lapos gumikkal találtuk. A Marosvásárhely környéki turistautakon pedig már találtunk olyan csapdákat, melyeket kerékpárutakra vagy túraútvonalakra tettek ki. Nem tudjuk, ki szórja ki ezeket” – nyilatkozta Kovács Zoltán Róbert a sajtónak.

Alexandru Bexa, Palotailva polgármestere elmondta, hogy a Kelemen-havasok Nemzeti Parkban csak gyalogosan szabad közlekedni, motoros járművekkel nem.

Illetve hogy az erdészeti igazgatóság kamerákat fog felszerelni minden erdei útra, hogy megakadályozza az illegális fakitermelést, de addig sem árt az óvatosság.

„Vannak mindenféle rosszindulatú emberek, de még nem tudjuk, hogy kik azok. Ez nagyon komoly dolog, és azt mondom, hogy a rendőrséggel és az erdészeti hivatallal együtt intézkedéseket kell hozni ennek megelőzésére, de ez elég nehéz. Érdemes javítószettet magával vinnie annak, aki úgy dönt, hogy autóval megy. És legyen mindenki óvatos, amikor a turistautakon jár” – mondta Alexandru Bexa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!