Ismét odaítélték a Szén Dinoszaurusz-díjat, mely a környezetvédelmi szempontból legtöbb kárt okozó politikusnak jár

2022. július 5. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A negatív díjat Cristina Prună parlamenti képviselő (USR) érdemelte ki a fosszilis tüzelőanyagokért folytatott lobbival, valamint egy – a díjazó civilek szerint – ordas nagy kamuktól hemzsegő írással.

Cristina Prună parlamenti képviselő nyerte el a környezetvédelmi civil szervezetek legújabb „Szén Dinoszaurusz” (Carbon Dinosaur) díját. Ez egy negatív díj, mellyel a politikusokat és a politikai döntéshozókat nyilvánosan szankcionálják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését akadályozó tevékenységükért. Jogalkotási javaslatokat, politikai nyilatkozatokat és különféle projekteket egyaránt vizsgálnak.


Cristina Prună esetében ez a „győzelem” nemcsak annak köszönhető, hogy az elmúlt években folyamatosan lobbizott a fosszilis tüzelőanyagokért, hanem annak az írásának is, amelyben a legpopulistább módon azt ígérte a romániai embereknek, hogy a fekete-tengeri gáz kitermelése mindenkinek 30 000 eurós nyugdíjtöbbletet hoz. Ezzel pedig a politikus ösztönözte a földgáz iránti fogyasztói keresletet.


A Szén Dinoszaurusz díj a 2022 márciusa és júniusa között végzett civil társadalmi monitoring eredményeként született, ahol Prună mellett két másik személyiség is kiemelkedett a kibocsátáscsökkentésre irányuló negatív hozzájárulásával. A másik két dinoszaurusz-jelölt Teodor Baconschi és Ion Tănasă volt.

Teodor Baconschi volt külügyminiszter a Greta Thunberg lejáratására tett próbálkozásaiért, és általában a környezetvédelmi mozgalom becsmérlése miatt került képbe. A posztját később törölték, de mi megmutatjuk:



Ion Tănasă, Popricani község polgármestere pedig egy saját arcképét árbárolzó kampányplakáton örvendezett egy 55,3 millió lejes beruházásnak, mely a gázhálózat fejlesztését szolgálja a megújuló energiaforrások rovására.


„Aggasztó, hogy a politikusok és a döntéshozók nem rendelkeznek hosszú távú elképzelésekkel az európai és hazai források felhasználásáról az energiaágazatban. Örömmel építenek ki egy nagyon drága gázszállítási és -elosztási infrastruktúrát, amely néhány év múlva senkinek sem lesz hasznára. De még szomorúbb, hogy a fiatal politikusok, mint például Prună asszony, a tömegek manipulálásának módszeréhez folyamodnak, jelentős nyugdíjjövedelmeket ígérve nekik a fekete-tengeri földgáz kitermeléséből, ezzel növelve a keresletet és a fogyasztói elvárásokat.
Ami Baconschi volt minisztert illeti, elmondhatjuk, hogy bár diplomáciai karriert futott be, a műveltségi szintje nagyon alacsony, bejegyzése pedig nemcsak az aktivisták elleni gyűlöletről, hanem nőgyűlöletről is tanúskodik, szexista vicceket is terjeszt. Ugyanez a Baconschi úr néhány évvel ezelőtt ”balfékeknek„ nevezte a fővárosi Egyetem téren tüntető aktivistákat” – mondta Lavinia Andrei, a Terra Millennium III elnöke.


„Szomorú, hogy még a magukat progresszívnek feltüntető politikusok is a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és az ezen alapuló fogyasztási modellt támogatják, anélkül, hogy vitát nyitnának a következő generációk jövőjéről nyitnának. Ráadásul a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos környezeti és egészségügyi költségeket soha nem számítják bele a ”nyereség„ kiszámításába, ami miatt a gáz és az olaj olcsóbbnak tűnik, mint amilyen valójában” – fejtegette Ioana Ciută, a Bankwatch Románia elnöke.


„Cristina Prună asszony nagyon kitartó, amiért megérdemli a jutalmat. Azonban negatív díjat kap tőlünk, mert a kitartás, amikor megszállottan egy rossz cél felé irányul, már nem erény, hanem súlyos hiba. Csodálkozom azon a kolosszális energián, amelyet évek óta a gázkitermelés bővítésének előmozdítására fordít. Hiába ismételgeti a civil társadalom és a tudományos közösség, hogy az új gázprojektek elindítása klímagyilkos politika. Ez annál is inkább sajnálatos, mivel Prună asszony egy olyan párthoz tartozik, amely azt állítja, hogy a civil társadalomból jött létre, hogy a politikai szférában képviselje annak aggodalmait és kezdeményezéseit” – vélekedett Bogdan Gioară, a REPER21 elnöke.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!