Ismét odaítélték a Szén Dinoszaurusz-díjat, mely a környezetvédelmi szempontból legtöbb kárt okozó politikusnak jár

2022. július 5. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A negatív díjat Cristina Prună parlamenti képviselő (USR) érdemelte ki a fosszilis tüzelőanyagokért folytatott lobbival, valamint egy – a díjazó civilek szerint – ordas nagy kamuktól hemzsegő írással.

Cristina Prună parlamenti képviselő nyerte el a környezetvédelmi civil szervezetek legújabb „Szén Dinoszaurusz” (Carbon Dinosaur) díját. Ez egy negatív díj, mellyel a politikusokat és a politikai döntéshozókat nyilvánosan szankcionálják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését akadályozó tevékenységükért. Jogalkotási javaslatokat, politikai nyilatkozatokat és különféle projekteket egyaránt vizsgálnak.


Cristina Prună esetében ez a „győzelem” nemcsak annak köszönhető, hogy az elmúlt években folyamatosan lobbizott a fosszilis tüzelőanyagokért, hanem annak az írásának is, amelyben a legpopulistább módon azt ígérte a romániai embereknek, hogy a fekete-tengeri gáz kitermelése mindenkinek 30 000 eurós nyugdíjtöbbletet hoz. Ezzel pedig a politikus ösztönözte a földgáz iránti fogyasztói keresletet.


A Szén Dinoszaurusz díj a 2022 márciusa és júniusa között végzett civil társadalmi monitoring eredményeként született, ahol Prună mellett két másik személyiség is kiemelkedett a kibocsátáscsökkentésre irányuló negatív hozzájárulásával. A másik két dinoszaurusz-jelölt Teodor Baconschi és Ion Tănasă volt.

Teodor Baconschi volt külügyminiszter a Greta Thunberg lejáratására tett próbálkozásaiért, és általában a környezetvédelmi mozgalom becsmérlése miatt került képbe. A posztját később törölték, de mi megmutatjuk:Ion Tănasă, Popricani község polgármestere pedig egy saját arcképét árbárolzó kampányplakáton örvendezett egy 55,3 millió lejes beruházásnak, mely a gázhálózat fejlesztését szolgálja a megújuló energiaforrások rovására.


„Aggasztó, hogy a politikusok és a döntéshozók nem rendelkeznek hosszú távú elképzelésekkel az európai és hazai források felhasználásáról az energiaágazatban. Örömmel építenek ki egy nagyon drága gázszállítási és -elosztási infrastruktúrát, amely néhány év múlva senkinek sem lesz hasznára. De még szomorúbb, hogy a fiatal politikusok, mint például Prună asszony, a tömegek manipulálásának módszeréhez folyamodnak, jelentős nyugdíjjövedelmeket ígérve nekik a fekete-tengeri földgáz kitermeléséből, ezzel növelve a keresletet és a fogyasztói elvárásokat.
Ami Baconschi volt minisztert illeti, elmondhatjuk, hogy bár diplomáciai karriert futott be, a műveltségi szintje nagyon alacsony, bejegyzése pedig nemcsak az aktivisták elleni gyűlöletről, hanem nőgyűlöletről is tanúskodik, szexista vicceket is terjeszt. Ugyanez a Baconschi úr néhány évvel ezelőtt ”balfékeknek„ nevezte a fővárosi Egyetem téren tüntető aktivistákat” – mondta Lavinia Andrei, a Terra Millennium III elnöke.


„Szomorú, hogy még a magukat progresszívnek feltüntető politikusok is a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és az ezen alapuló fogyasztási modellt támogatják, anélkül, hogy vitát nyitnának a következő generációk jövőjéről nyitnának. Ráadásul a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos környezeti és egészségügyi költségeket soha nem számítják bele a ”nyereség„ kiszámításába, ami miatt a gáz és az olaj olcsóbbnak tűnik, mint amilyen valójában” – fejtegette Ioana Ciută, a Bankwatch Románia elnöke.


„Cristina Prună asszony nagyon kitartó, amiért megérdemli a jutalmat. Azonban negatív díjat kap tőlünk, mert a kitartás, amikor megszállottan egy rossz cél felé irányul, már nem erény, hanem súlyos hiba. Csodálkozom azon a kolosszális energián, amelyet évek óta a gázkitermelés bővítésének előmozdítására fordít. Hiába ismételgeti a civil társadalom és a tudományos közösség, hogy az új gázprojektek elindítása klímagyilkos politika. Ez annál is inkább sajnálatos, mivel Prună asszony egy olyan párthoz tartozik, amely azt állítja, hogy a civil társadalomból jött létre, hogy a politikai szférában képviselje annak aggodalmait és kezdeményezéseit” – vélekedett Bogdan Gioară, a REPER21 elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!