Újra megszólalt Böjte Csaba: nyílt levele szerint a „megrázó eset” után változtattak a gyermekotthonok működésén

2022. július 3. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután felmerült a gyanú, hogy az egyik nevelő rendszeresen bántalmazta a rá bízott fiúkat, módosított a gyermekvédelmi intézményeinek működésén a Szent Ferenc Alapítvány – állítja Böjte Csaba.

„A megrázó esetet követően azonnal belső strukturális változtatásokat eszközöltünk a nevelők kiválasztásában és rendszeres ellenőrzésében, továbbá folyamatos képzéseket biztosítunk számukra annak érdekében, hogy gyermekek védelme maradéktalan legyen. Ezzel összhangban a gyermekek számára folyamatos internethozzáférést és telefonhasználatot biztosítunk, mindannyiuknak megadtuk a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is” – írta a Facebookon péntek este közzétett nyílt levelében az alapítvány elnöke.Böjte Csaba harmadszor foglalt állást a közösségi oldalán annak volt nevelőnek az ügyében, akit szerdán alapfokon harminc év végrehajtandó börtönre ítéltek, mert az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak. A vádlott ellen 15 fiú vallott.

Böjte Csaba már korábban, az ítélet kihirdetése utáni első rövid sajtónyilatkozatában beismerte: az alapítványnak is van felelőssége abban, hogy a gyermekbántalmazások sorozata megtörténhetett. Péntek esti nyílt levelében pedig voltaképp azt erősítette meg közvetve a ferences szerzetes, amit cikkében a Transtelex is feltárt: a nevelőotthonok működésében rendszerszintű hiányosságok voltak. Azt nem tudjuk, hogy ezeket sikerült-e mára maradéktalanul felszámolni.

Mint megírtuk, a 2007 és 2017 közötti időszakban, amikor a börtönre ítélt férfi az alapítványnál dolgozott, a nevelők alkalmazása esetleges volt, nem volt végzettséghez vagy szakképesítéshez kötve, nem volt állásinterjú és pszichológiai teszt sem. Ha voltak is – egyébként a törvény által is előírt – rendszeres képzések, a nevelők egy része ezeken nem vett részt. Emellett az alapítvány nem fordított kellő figyelmet a pszichológusok munkájára: voltak olyan otthonok, ahol hetente, és olyanok is, ahol csak háromhavonta foglalkozott szakember a gyerekekkel. A vádirat szerint a börtönre ítélt nevelő abúzussorozatát elsőként éppen egy pszichológus tárta fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!