Viharokat és árvizeket jósolnak

2022. július 2. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőfokú árvízriadó lépett életbe 20 folyó vízgyűjtő medencéjében; légköri instabilitás várható az ország területének nagy részén.

Légköri instabilitás várható az ország területének nagy részén vasárnap reggelig – közölte az országos meteorológiai szolgálat (ANM), írja az Agerpres.

Az elsőfokú (sárga kódjelzésű) figyelmeztetés szerint vasárnap reggelig záporokra, zivatarokra van kilátás, felerősödik a szél, és jégeső is előfordulhat. A rövid idő alatt leeső csapadékmennyiség elérheti a 25-35 litert négyzetméterenként.

Az ANM jelen előrejelzése vasárnap reggel 6-ig érvényes, de a meteorológusok figyelmeztetnek, hogy vasárnap délután és az esti órákban is viharokra kell számítanunk.

Elsőfokú árvízriadó 20 folyó vízgyűjtő medencéjében

Sárga kódjelzést adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország 20 folyójának vízgyűjtő medencéjére.

A vasárnap reggel 9 óráig érvényes figyelmeztetés a következő folyókra vonatkozik: Visó, Iza, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Cserna, Zsil, Olt, Argeş, Ialomiţa, Bodza, Moldova, Beszterce és Tatros.

A szakemberek szerint a jelzett folyók vízgyűjtő medencéiben nagy mennyiségű víz áradhat le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.

Fokozott a helyi áradások kialakulásának veszélye Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hargita, Vâlcea, Neamţ és Bákó megyében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!