A külügyminiszter szerint Romániának megnőtt a geopolitikai szerepe

2022. július 02. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Aurescu a Fekete-tenger biztonsági helyzetével foglalkozó csúcstalálkozó, a Black Sea Security Summit kapcsán fejtette ki: Románia megbízható NATO-partner, és érett, felelősségteljes EU-tagállam lett.

Bogdan Aurescu külügyminiszter kijelentette a Fekete-tenger térségének biztonsága kapcsán szervezett csúcsértekezlet végén, hogy a rendezvény ismét bebizonyította a transzatlanti kapcsolatok fontosságát, valamint azt, hogy Romániának mint az USA szövetségesének megnőtt a geopolitikai szerepe, megbízható NATO-partner, érett, felelősségteljes EU-tagállam, amely aktív szerepet vállal a fekete-tengeri térségben, írja az Agerpres.

Aurescu kifejtette, a Konstancán megszervezett Black Sea Security Summit premiert jelent Románia számára, és az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának külpolitikája tekintetében is ritkaságszámba megy. Hasonló csúcstalálkozóra 2019-ben került sor a lengyelországi Gdanskban, akkor a Balti-tenger térsége volt a téma.

A konstancai találkozón a NATO-szövetségesek szolidaritását hangsúlyozták az Orosz Föderáció fenyegetéseivel szemben.

A külügyminiszter elmondta, részletekbe menően foglalkoztak a Fekete-tengeri stratégiai kérdésekkel, a transzatlanti szolidaritás szükségességével, az energia- és élelmiszerbiztonság problémájával, jómaga pedig felhívta a figyelmet a Románia által kezdeményezett és az Egyesült Államok támogatását élvező csoportok, a Bukaresti Kilencek és a Három Tenger Kezdeményezés jelentőségére.

'Köszönetet mondtunk az Egyesült Államok arra vonatkozó döntéséért, hogy növelni kívánja katonai jelenlétét Romániában, és hálásak vagyunk amerikai partnereinknek, hogy ismét megerősítették a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség fontosságát' – jelentette ki Aurescu.

A külügyminiszter szerint a tárgyalások során ismét bebizonyosodott, hogy a Fekete-tenger térsége prioritás marad a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és Románia számára egyaránt.

A Fekete-tenger biztonsági helyzetével foglalkozó csúcstalálkozót (Black Sea Security Summit) az amerikai kongresszus európai biztonsági és együttműködési bizottsága szervezte. A rendezvényen Bogdan Aurescu román külügyminiszter és Roger Wicker amerikai szenátor elnökölt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!