2032-ig tolta ki a kormány Románia energiaiparának szénmentesítését

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a kormány az energiaügyi tárca javaslatára elfogadta az energiaszektor szénmentesítésének 2032-ig történő halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet. Románia tehát további két évvel tolja ki a szénről való teljes lemondás időpontját.

A rendelet előírja, hogy különböző szénalapú energiatermelő egységek bezárása elhalasztható az országos villamosenergia rendszer stabilitásának biztosítása érdekében – írja a Spotmedia.

„Jóváhagyjuk a lignit- és kőszén alapú energiatermelés megszüntetését, a lignit- és kőszén alapú hőerőművek leszerelését és bezárását, a lignit- és kőszén kitermelés megszüntetését, a bányák biztonságos bezárási és zöldítési munkálatainak végrehajtását 2032. december 31-ig” – áll a végrehajtó testület által elfogadott rendelkezésben.

A kormány által meghatározott új szénmentesítési célok a következők:

  • A 2021. december 31-én még üzemben lévő lignit- és kőszéntüzelésű erőművek működésének fokozatos felszámolása;
  • Az Oltenia SA lignit alapú energetikai komplexum működésének meghosszabbítása, annak érdekében, hogy az ott termelt villamosenergiával is növeljék az ország energetikai tartalékait. A működési határidő végeként eddig 2025-öt állapították meg, ezt most 2030-ra tolták ki;
  • A Rovinari 3 és a Turceni 7 energetikai komplexumok bezárási időpontját is kitolják 2026-ra (a PNRR vállalásai között szerepelt a két komplexum lezárása 2022 december 31-ig);
  • Az Európai Bizottság által jóváhagyott 897 millió eurós finanszírozás alapján új földgáz- és megújuló energiaforrásokat hasznosító termelési kapacitások létesítése;
  • A bezárt lignit- és a kőszénbányák zöldítése;
  • Az állásukat elvesztő munkavállalók szociális támogatásban valamint átképzésben való részesítése;
  • A bezárt szénbányáknak a turisztikai forgalomba való beiktatása.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a szénmentesítés által leginkább érintett gazdasági szereplők Gorj, Hunyad, Dolj, Mehedinți és Vâlcea megyében találhatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!